Konstutställning i The Gallery: Stina Wirsén - Bildberättelser

Stina Wirsén – Bildberättelser
18 september – 7 oktober

Kom och upplev ett makalöst hantverk skapat av Stina Wirsén. Berättelser i bilder som vi stolt får visa upp i The Gallery. Tecknandet som började för länge länge sedan, redan när Stina var liten och som nu blivit massor av fantastiska bildberättelser.
Utställningen bjuder på utvalda nedslag i hennes mångfacetterade karriär.

Utställningen är framtagen i samarbete med Teckningsmuseet i Laholm.

Stina Wirsén – Linjens och ytans pardans.
”Jag minns inte när jag började rita, tror inte att jag var mycket mer än ett år.
På möbler från barndomshemmet finns teckningar i blyerts och kulspets……….alltså UNDER möblerna. Jag har legat under sängen, under byrån, under bordet och ritat. Av detta minns jag inte mycket. Jag minns däremot min ritskrubb. Mamma och pappa slet ut hyllorna i ett av de fönsterlösa skafferierna i köket, satte in en bordsskiva. Där satt jag, för det mesta, efter dagis. Ritade och berättade. ”

Och som Håkan Bull, Konstnär, redaktör för tidskriften Akvarellen  – skriver:
”Stinas främsta arbetsredskap är pappret, vattnet, tuschet, bläcket- och akvarellfärgen. Dessa material kombinerar hon ofta med en linje, utförd med reservoirpenna. Reservoarpennan är i själva verket så viktig för konstnärens uttryck att den kan utgöra utgångspunkten för en närmare läsning av hennes bildspråk.
Den vanliga förställningen är ju att man tecknar med en penna och målar med en pensel! I Stina Wirséns fall upplever jag att hon likväl gör tvärt om. Det vill säga målar med pennan och tecknar med penseln”.

 

Om Stina

Stina Wirsén (f. 1968) är en av Sveriges mest välkända och älskade illustratörer och barnboksförfattare. Hennes karaktäristiska bilder publiceras i såväl böcker som i dagstidningar, modemagasin och på frimärken. Stina är uppvuxen och verksam i Stockholm. Hon gick Grafisk Design & Illustration på Konstfack och började samtidigt att arbeta som illustratör på Dagens Nyheter. Efter några år fick hon anställning som illustrationsansvarig på samma tidning, ett arbete som kom att få stor betydelse för utvecklingen av svensk tidningsillustration.

Stinas böcker är översatta till femton språk och hon har tilldelats flertalet priser genom åren, exempelvis Elsa Beskow-plaketten, Stockholms stads kulturpris och Expressens Heffaklump. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Nationalmuseum, Sven-Harrys konstmuseum, Bror Hjorths Hus och svenska ambassaden i Tokyo.

Hennes särpräglade bildvärld utstrålar elegans och enkelhet, men också styrka och omtänksamhet. De precisa linjerna rör sig ledigt mellan genrer och skapar intresseväckande bilder för både barn och vuxna.

I dag frilansar hon och tar uppdrag för såväl dagstidningar som teatrar, bokförlag och offentliga institutioner. Det ger henne möjlighet att ägna sig åt egna projekt. Stina är exempelvis engagerad i barns rätt att läsa och skapa, och arrangerar workshopar på förskolor och bibliotek runt om i landet.

http://stinawirsen.se/

[email protected]