Världens kanske godaste räkmacka

Vår King Size räkmacka serveras på flera av våra restauranger och som take away.

West Coast

Välkommen till vår restaurang West Coast, belägen mitt i hjärtat av Gothia Towers lobby.
Här kan du njuta av räkmackan och god dryck tillsammans med vännerna.
Läs mer & boka bord

Corner

Besök Corner, vårt senaste tillskott av restauranger, belägen vid hörnet mot Korsvägen. Självklart kan du äta vår räkmacka här också. Du kan även spela dart, shuffleboard och se sport på TV.

Läs mer om Corner & boka bord

Heaven 23

Räkmacka med utsikt? På Heaven 23, 23 våningar upp, kan du ta del av både King Size och vyer.
Kvällens sommelier tipsar om bästa vinet.
Läs mer & boka bord

Twentyfourseven

Välkommen till vårt café & lobbybar. Ta med en vän och njut av Göteborgs godaste räkmacka och god dryck.
Här kan du inte boka bord.
Läs mer om vår lobbybar

Take away

Köp med dig vår ikoniska räkmacka hem. Kom förbi eller sväng upp med bilen framför hotellentrén så kommer vi ut med den.
Läs mer om vår take away

King Size Räkmacka

Från en föregångare i Newport, Rhode Island togs konceptet till Gothia Towers i Göteborg. Precis som på den amerikanska östkusten var det storleken som räknades och namnet blev därför självklart – King size.
1984 är inte bara namnet på George Orwells klassiska framtidsroman. Det är också året när Gothia Towers räkmacka för första gången såg världens ljus.

Receptet togs fram redan 1977 av Staffan Enander. Under 1970-talet hade han under en rad USA-besök upptäckt en amerikansk storslagenhet som han gillade. Hamburgarna på tallriken var stora och skyskraporna i New York ännu större. Målet blev att ta med sig den storheten till Sverige i form av en maträtt som dessutom skulle vara folklig, ha anknytning till västkusten och till rätt pris. Räkcocktailen hade tagit folkhemmet i anspråk och nu ville Staffan Enander trumfa med en huvudrätt. Resultatet blev en macka med 200 gram handskalade räkor, majonnäs, ägg och en lättare sallad.

Det stora genombrottet kom 2002, året efter Gothia Towers andra torn stod färdigbyggt och Heaven 23 och Incontro invigdes. Sedan dess har räkmackan för många blivit synonym med Göteborgsbesöket och omskriven i allt från Dagens Industri till Amelia.

I maj 2009 passerades drömgränsen på en miljon sålda räkmackor, 12 januari 2016 såldes den 2 miljonte räkmackan och idag säljs över 11 mackor i timman, året runt. Varje år serveras 35 ton ishavsfiskade räkor på mackor av rågbröd smaksatt med dill.

Precis som samhället i stort följer räkmackan svängningar i ekonomin. Under den senaste lågkonjunkturen 2009 gick försäljningen ner, men i takt med konjunkturen är räk-index på väg att återhämta sig. Idag finns mackan i två olika utföranden: King Size som King Size Take away. Och att skära ner på storleken är inte aktuellt. På samma sätt som Volvos V70 bara kommer i en storlek kommer Gothia Towers räkmacka bara i en size, King size!

FAKTA – Det hände 1984:

  • Datorn Apple Macintosh introduceras av Apple Computer.
  • Bröderna Herreys vinner Eurovision Song Contest med Diggi-loo, diggi-ley.
  • Den första hjärttransplantationen i Sverige utförs på Sahlgrenska sjukhuset.
  • Gothia Towers säljer sin första King Size räkmacka.

Bli vår vän


Ta del av erbjudanden, kampanjer, aktuella events & nyheter från oss på Gothia Towers. Fyll i din email nedan så samtycker du till att få vårt nyhetsbrev tills du avregistrerar dig. Vill du veta mer om hur vi kommer att behandla dina personuppgifter, så kan du läsa det i vår integritetspolicy.