Konst- & fotoutställning: 100 Emotions

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Konst- & fotoutställning: 100 Emotions

april 12 kl 17:00 - april 29 kl 19:00

Evenemang Navigation

En konst- & fotoutställning: 100 Emotions, av Linda & Marcel Pabst

Välkommen till en utställning som hyllar människors likhet, vilka vi än är.
Det är en spännande kontrast mellan Linda & Marcels konst, en upplevelse från både här och nu. Då vi i år firar 100 år på Svenska Mässan (som Gothia Towers är en del av), är det extra roligt att få berätta om och visa något som också skapades för ca 100 år sedan, nämligen maskerna på Marcels fotografier. Och Lindas starka kvinnor som möter denna historia symboliserar det vi faktiskt arbetar med varje dag hos oss – det mänskliga mötet.

Välkommen att njuta av konst i The Gallery!

Vernissage

Vill du träffa Linda & Marcel, så är de på plats den 12 april, 17.00-19.00.
Välkommen!

Om utställningen

Linda och Marcel Pabst konstnärskap är varandras motsatser och samtidigt likheter. Lindas självsäkert färgstarka kvinnor står förvisso i tvär kontrast till Marcels omsorgsfullt och med exakthets avfotograferade dödsmasker, men det finns ett släktskap. Det ursprungliga motivet med maskerna var att särskilja och kategorisera människor.

I Marcels bilder får de sin egen identitet samtidigt som de visar att vi alla är av samma slag.  Det är en hommage till dem som en gång levt. Människor med starka personligheter likt Linda Pabsts kvinnor som inte stiger åt sidan, som står för den man är. Det är en utställning som hyllar människors likhet, vilka vi än är.

 

Marcel Pabst
Det finns miljoner föremål på svenska museer som aldrig visas för allmänheten och som var och en bär på en historia. Bland uppstoppade sälar och stirrande fåglar på Naturhistoriska museets vind fann Marcel Pabst en av dessa historier. Ett antal dödsmasker som kom till museet 1920 och som bara har visats en gång.

”Avgjutningarna av de döda människorna som stirrade på mig i skenet från ficklampan skrämde mig. Men samtidigt fascinerade dem mig och väckte min nyfiken.”
Det är upprinnelsen till en serie porträtt av dessa avgjutningar som gjordes både i ett rasbiologiskt syfte och för att identifiera döda människor. Marcel Pabst avbildar dessa människor som redan har avbildats en gång, likt den japanska fotografen Hiroshi Sugimotos berömda verk där han har avbildat historiska personer från Madame Tussauds Vaxkabinett. På så sätt levandegör han dem, förhoppningsvis ställer vi oss också frågor om allas lika värde.
Marcel Pabst är född i Schweiz, utbildade sig till fotograf i Göteborg, flyttade till Köpenhamn för att arbeta som assistent, flyttade tillbaka till Göteborg 1996 och startade sin egen karriär. Vid sidan av sina egna projekt arbetar han med kommersiella uppdrag världen över, bland annat för Volvo Cars, Carlsberg,Husqvarna och Hasselblad.

www.marcelpabst.se
www.instagram.com/marcel_pabst

 

Linda Pabst

Med intensiv tuschpenna tecknar Linda Pabst närgånget kvinnor i olika sinnesstämningar. Det är kvinnor som utstrålar styrka och självsäkerhet. De blundar kontemplativt, betraktar dig nyfiket, skiter fullständigt i dig, vänder blicken någon annanstans. Linda Pabst utmanar vår samtids perfektion och allt som är tillrättalagt och tecknar fritt med snabba drag och djärva färger. Resultatet är grafiskt starka och formsäkra illustrationer med mönster och färger som för tankarna till en rad olika kulturer som vi inte riktigt kan definiera. Det är som att David Hockney, Henri Matisse och Stig Claesson har bestämt sig för att träffas på olika platser i världen för att skapa konst tillsammans. Parallellt med sitt konstnärskap arbetar Linda som Art Director och illustratör. Hon har arbetat i över 20 år på olika reklambyråer och numera som frilans, med förpackningsdesign och illustrationer för kunder som exempelvis Edet, ICA, Kosta Boda, Timo Räisänen och Wallenstam.

www.lindapabst.se
www.instagram.com/lindapabst

Detaljer

Börjar:
april 12 kl 17:00
Slutar:
april 29 kl 19:00

Arrangör

Gothia Towers
Webbplats:
gothiatowers.com