Nyheter

Graffiti på Gothia Towers!

– 11 mars 2014 – 
En del i den pågående ombyggnationen är att göra vår hotellobby och restauranger till inspirerande mötesplatser.

Nyhetertjofräs

Under året kommer därför flera större konstverk att målas i lobbyn. Tidigare har konstnär Jan Håfström målat en tavla, “Mr Walker” i vår lobbyrestaurang West Coast. Nu har precis graffitikonstnär Carolina Falkholt avsluta sitt verk, som startar i lobbyn och avslutas 23 våningar upp, på restaurang Heaven 23.

Läs mer >>

Upper House har öppnat!

– 1 september 2013 – 
Den 1 september öppnade Upper House, den påbyggda delen av mittentornet.

Upper House är Gothia Towers nya 5-stjärniga systerhotell med rymliga rum och sviter, med en restaurang som siktar mot stjärnorna och tre våningar exklusivt Spa & Relax.
Läs mer om Upper House >>

Glidformsgjutningen är klar!

– 16 november 2012 –  
Igår, den 15 november, avslutades glidformsgjutningen av det tredje tornet! Mittkärnan är nu ca 90 meter hög och når upp till våning 29.

Det 29 våningar höga tornet står nu på plats och man kommer härnäst att demontera själva glidformen samt lägga ett betonglock på toppen av tornet (med hjälp av kranen). Sedan är det dags att börja arbeta från botten och uppåt igen när nu stommen runt kärnan ska platsgjutas. Man platsgjuter upp till och med våning 4 och därefter monteras förprefabricerade betongplattor och väggar.

Mittkärnan klar

Det tredje tornet sett inifrån det nuvarande East Tower

Mittkänrnan

Mittkärnan i all sin prakt


Idag påbörjas glidformsgjutningen

– 90 meter på 6 veckor

– 1 oktober 2012 –
Idag påbörjas glidformsgjutningen av mittkärnan (dvs. trapphus och hisschakt) i nya East Tower. Arbetet kommer pågå dygnet runt i två olika etapper.

Den första etappen kommer att ta 14 dagar, och efter dessa dagar kommer man att ha gjutit ett 17 våningar högt torn. Sedan följer 14 dagar då man arbetar med att förankra byggnaden i bottenplattan, varpå man i den sista etappen (som också den tar 14 dagar) kommer att gjuta den sista biten av tornet, dvs. våning 18 – 30. Mittkärnan kommer totalt att bli 90 meter hög och arbetet med att gjuta den kommer att pågå dygnet runt i två skift med 22 personer/skift. Det går åt totalt 2 000 kubikmeter betong och 330 ton armering.

Glidformsgjutning är en speciell byggteknik som innebär att man börjar med att bygga en glidform på bottenplattan. Formen lyfts sedan med hjälp av domkrafter efterhand som betong fylls på och härdar, och flyttas uppåt till nästa läge. Formen stiger i vårt fall cirka 2 – 3 cm var tionde minut, vilket betyder att mittkärnan kommer stiga cirka 3 meter/dygn. Med andra ord kommer vi, om allt går som det ska, att ha ett 90 meter högt torn om 6 veckor!

Här syns glidformen samt mittkärnan ovanifrån.

 

Idag öppnar vår nya lobbyrestaurang West Coast

– 24 augsti 2012 –
I dag, fredag 24 augusti, var det premiär för vår nya lobbyrestaurang West Coast, en modern bistro med saluhallskänsla som bjuder på de allra bästa av västkustens råvaror.

De flesta råvaror som tillagas på West Coast kommer från Göteborgsregionen och köket satsar på att lyfta fram råvarornas renodlade smaker på ett spännande sätt.
Läs mer >>

West Coast

 

Gjutning av bottenplattan

– 17 augusti 2012 –
Efter sommarens kortare uppehåll är nu arbetet i full gång igen, och i veckan var det dags att börja gjuta delar av bottenplattan för det tredje tornet.

Under en dag kom det drygt 100 lastbilar med betong till byggarbetsplatsen och arbetet pågick från morgon till sen eftermiddag. Det tar sedan 28 dagar för betongen att bli tillräckligt stark för att kunna bära det kommande 29 våningar höga huset.

Bottenplattan består av ca 1 200 kubik betong, 130 ton armering och 67 000 meter armeringsjärn.

Gjutning av bottenplattan

 

Stommen som förbinder våra två torn är på plats

– 7 juni 2012 –
Tidigt imorse, mellan klockan 04.00-06.00, lyftes stommen till glasbron som ska gå mellan West Tower och befintliga East Tower på plats. Stommen väger 25 ton och är 24 meter lång och placerades 55 meter upp, på våning 20.

Detta är ett av de svåraste och mest komplicerade byggmomentet i vår byggnation och ett 20-tal personer arbetade med lyftet. Byggkranen som användes till lyftet är en av Nordens största byggkranar. Allt gick bra och under sommaren kommer väggar, tak och golv att kläs i glas.

För bilder på Flickr, klicka här >>

Stommen lyfts på plats

 

Förbindelsebroar på våning 20

– 5 maj 2012 –
Våra 3 torn kommer att förbindas med två broar på våning 20 i respektive hotelltorn. Båda broarna kommer att bli 24 meter långa och väga cirka 25 ton styck.

Just nu tillverkas den ena förbindelsebron (den mellan West Towers och befintliga East Tower) på en smidesverkstad i Härryda, Härryda Smide AB. Bron kommer att monteras på tornen i början av juni. Detta arbete är extremt väderkänsligt då stor precision krävs. När bron är på plats ska väggar, tak och delar av golvet kläs med glas.

Broarna tillverkas på Härryda Smide AB

 

Pålning, pooler & Westcoast

– 4 april 2012 –
Pålningen startade 19 mars – arbetet håller på för fullt och det går snabbt och bra. Sammanlagt ska 275 pålar slås ned i marken, varje påle väger cirka 7 ton och tillsammans kan de bära totalt 62 500 ton.

Samtidigt som pålningen inför det 3:e tornet pågår så arbetar vi vidare med påbyggnationen av nuvarande East Tower. Det byggs på höjden – just nu lägger PEAB golvet till det som ska bli våning 25. East Tower har nu blivit högre än West Tower där restaurang Heaven 23 huserar högst upp.

På East Tower har vi även inlett arbetet med de framtida poolerna. Bland annat har vi börjat borra för en av inomhuspoolerna och även börjat förbereda för utomhuspoolen som kommer att vara belägen 49 meter ovanför marken på våning 20.

Här, på våning 20, kommer utomhuspoolen att vara placerad.

Även byggnationen med vår nya lobbyrestaurang WestCoast pågår för fullt. Redan i sommar öppnar restaurangen som får fokus på havets läckerheter samt närproducerade och ekologiska råvaror. Mer information om WestCoast kommer inom kort. Just nu på WestCoast:

West Coast

 

Nu börjar pålningen

– 19 mars 2012 –
Idag, måndag 19 mars, är det dags att börja påla för det tredje tornet.

Sammanlagt är det 275 stycken pålar som ska se till att den tunga byggnaden står fast och stabilt på berggrunden. Pålarna som används är 40×40 cm och tillsammans kan de totalt bära 62 500 ton. Detta motsvarar 12 500 elefanter eller 4 stycken Stena Danica färjor.

Själva pålningsarbetet sker med hjälp av en pålkran och varje enskild påle förankras i berget med hjälp av den stålspets som finns i den nedre delen av pålen.

Påbyggnationen

– 3 februari 2012 –
Just nu pågår påbyggnationen av det nuvarande East Tower. Sedan november har man bland annat hunnit att montera bjälkarna till det som sedan blir våning 21.

Så här såg taket ut i november 2011…

November 2011

… och så här ser det ut nu i februari 2012.

Februari 2012

 

Utsikt från byggkranen

– 13 januari 2012 –
Nytt år, nya tag och arbetet med att förbereda, riva och bygga fortsätter. Nu arbetar PEAB:s byggkransförare för fullt! Nedan följer några bilder där du kan få en liten känsla av hur det är att sitta 100 meter rakt upp i luften.

Förutom byggkransarbetet pågår även rivning av den så kallade Edenbyggnaden. Den grävmaskin som används vid rivningen har en sax som klipper med ett tryck av 210 ton innerst i käftarna.

Härlig utsikt från arbetsplatsen

Befintliga East Towers tak

Foto: Andreas Ulvdell, PEAB

 

Montering av byggkranen

– 18 november 2011 –
Under veckan har den stora byggkranen monterats. Kranen är cirka 100 meter hög, den klarar att lyfta 12 ton och själva kranfundamentet väger 470 ton.

Byggkranen är högre än det nuvarande högsta tornet, West Tower. Den andra bilden är tagen från taket på Gothia Towers (West Tower, Heaven 23:s tak).

 

Den officiella byggstarten

– 24 oktober 2011 –
Den 24 oktober 2011 firade vi den officiella byggstarten av det tredje tornet samt påbyggnaden av nuvarande East Tower.

Ceremonin innehöll bland annat mingel, musik och tal av Carin Kindbom, VD på Svenska Mässan, Roger Holtbak, styrelseordförande på Svenska Mässan samt av Jan Johansson, Peabs koncernchef. Ceremonin avslutades med att 1200 ballonger släptes mot skyn. I 370 av dem fanns det presentkort till en King Size räksmörgås.

Byggnationen är härmed offciellt igång och nu väntar spännande förändringar och utmaningar fram tills dess att allt ska stå klart i början av år 2015!

Se vår film från firandet av den officiella byggstarten här: