Konstutställning av Alexander Lumsden

Based on a true story –

”Drömmar i utkanten av den stora oceanen”.

En konstutställning av och med Alexander Lumsden, om Göteborgs hamn och dess historia.

När: 17 oktober – 9 november 2014
Plats: The Gallery, Gothia Towers (hotellobbyn)

Artist talk: 16 oktober – The Gallery, Gothia Towers, kl 18.00-20.00

Offentlig debatt: Göteborgs Stadsbiblioteket ”Göteborgshamn: Dåtid och Framtid”  22 oktober 17.00-20.00.

Sponsorer: Daler-Rowney & Paleda AB

 

Alexander Lumsden:

”Konstutställningen BASED on a TRUE STORY vill markera att vi nått ett avgörande vägskäl i Göteborgs Hamns historia och att det är dags att skapa minnen som lever länge än.

Verkligheten överträffar alltid dikten. Alltså väljer vi att berätta denna sanna historien om hamnstaden Göteborg som ligger i utkanten av den stora oceanen. Göteborg är en hamnarbetarstad där arbetsplatsen har bestått av fartyg, kranar, kajer och torrdockor, nithammare, svetsarnas gnistor och stapelavlöpningarnas glamour.

Göteborgs Hamn historia är en arbetarnas historia. En framgångshistoria att vara stolt över och berätta vidare. Från generation till generation. Hamnen är Göteborgs dunkande hjärta och har dessutom varit arbetsplats för generationer av stuvare, svetsare, kranförare och andra yrkesskickliga människor.

Göteborgs hamn är idag den största hamnen i Norden, och Götaverken och varvsindustrin har varit en självklar del av Göteborgs identitet sedan 1841. Den 19 maj i år meddelade ägarna, DAMEN Shipyards Group, att de sökte en ny köpare, eller skulle verksamheten läggas ned inom sex månader.

Konstutställningens syfte är att stå sida vid sida med hamnens arbetare, vars historia ska leva vidare från generation till generation och ge staden Göteborg sin själ och roll som en öppen stad mot världen.

Denna utställning vill berätta dessa arbetares historia, och dra paralleller mellan en industri som har förlorat sitt fotfäste i den globala marknaden, med konstnärer och konsthantverkare vars relevans sägs ha minskat i en högteknologisk- och världsomfattande marknad.

Göteborgs Hamn lever så länge vi håller drömmen kvar
Under åren har folk frågat mig varför jag fortfarande brinner för Göteborgs hamn. Mitt svar är enkelt: “Därför att den fortfarande är där “. Vi lever i en tid av konstant förändring – och för mig är intressant konst inte ”nostalgiska väderkvarnar” i Nederländerna, utan teman som berör och är stark förankrade i vår nutid. Det jag har sett framför mig på Götaverken är en vacker och levande arbetskultur. Och om vi har tagit oss fram till det sista kapitlet i denna maritima historia, är det mitt mål att ge den ett värdigt avsked, som förhoppningsvis kommer att bidra till hur vi minns och kommer att värna om vår identitet som hamnstad.”

 

Alexander Lumsden

Konstnär verksam i Göteborg, London och Buenos Aires.
www.alexanderlumsden.com

Sponsorer: Daler-Rowney & Paleda AB

Daler-Rowney
1783 etablerades det Engelska konstnärs material företaget. Redan från start etablerade goda relationer med konstnärer så som William Turner, en gedigen tradition som har fortlöpt.
www.daler-rowney.com

Paleda AB
Arbetar som exklusiv importör och grossist av Konstnärs- & hobbymaterial med återförsäljare över hela Sverige.
www.paleda.se

För mer information, kontakta:

Lena Kallevik, Gothia Towers:
Tel: 031-750 88 30
E-mail: lena.kallevik@gothiatowers.com

Alexander Lumsden
Tel: 070 67 163 189
Email: contact@alexanderlumsden.com