Service som är guld värd

God service är en självklarhet på de flesta hotell. Men att få hjälp av en concierge med guldnycklar, det är inte lika vanligt. På Gothia Towers systerhotell Upper House finns Erik Montoya som förverkligar drömmar
 – För mig handlar min roll som concierge om att vara en ambassadör för Göteborg. Med mitt starka nätverk kan jag göra gästernas vistelse här extra minnesvärd, säger han.

En concierges främsta uppgift är att erbjuda gästerna hjälp med allt runt deras hotellvistelse. Det kan vara att boka ett restaurangbesök, rekommendera en teaterföreställning eller ordna biljetter till en konsert. På Upper House får weekendgästen ett samtal från Erik Montoya inför sitt besök där särskilda önskemål fångas upp redan innan hotellvistelsen.
– Vi strävar efter att tillmötesgå alla önskemål, oavsett om det handlar om en helikoptertur över Göteborg eller ett bord på en restaurang i Paris när gästen ska vidare till nästa resmål.
Guldnycklarna på Erik Montoyas kavaj visar att han är medlem i Les Clefs d’Or, ett nätverk av de bästa conciergerna i världen, där inget önskemål är omöjligt. Han representerade Sverige i tävlingen Young Concierge Award 2019 i Cannes och tog med sig en bra placering hem.
I Sverige finns ett fåtal concierger och Erik Montoya är den enda utanför Stockholm som har guldnycklarna. Han har studerat Hospitality Management i Schweiz, men trycker på att det viktigaste för en concierge är många års erfarenhet och förmågan att alltid hålla sig uppdaterad. En stor del av jobbet går ut på att träffa krögare, transportföretag och aktivitetsarrangörer för att knyta kontakter.
– Jag vill kunna ge äkta och personliga råd till våra gäster, därför rekommenderar jag inte något som jag inte själv har testat. Det tar väldigt lång tid att bygga upp ett starkt nätverk och få den kunskap om staden som man behöver. Man blir aldrig fullärd som concierge.

Eriks Göteborgstips:
1. Göteborgs skärgård. En kort resa från innerstaden tar dig till natursköna platser att uppleva längs kusten.
2. Slott och fästningar. Det finns många historiska byggnader att upptäcka i och runt Göteborg.
3. Götaplatsen. Lär känna Göteborg genom att börja på Götaplatsen och promenera på stadens paradgata, Kungsportsavenyn.

upperhouse.se

Text: Alice Lindén