Rekordung concierge tävlar för Sverige om fin utmärkelse

2019-02-18
På femstjärniga Upper House arbetar Erik Montoya som concierge. Han blev vid 24 års ålder den yngsta i Sverige att väljas in i conciergernas branschorganisation, Les Clefs d’Or, förra året. I mars deltar han i organisationens världskongress i Cannes och tävlar som Sveriges representant om Les Clefs d’Or Award.

Erik Montoya, vad gör egentligen en concierge?
En concierge finns i lobbyn på ett hotell, vanligtvis vid en egen disk. Man är hotellets expert på vad det finns att se och göra på orten, man ger förslag på restauranger, sevärdheter, aktiviteter, utställningar och ordnar biljetter till konserter, kort sagt tar hand om alla möjliga önskemål som gästerna kan ha.
På Upper House har vi tagit det ett steg längre. Vi ringer gästerna innan de kommer hit för att informera om våra faciliteter och hur de tar sig hit. Vi frågar om det är något vi kan göra för att göra vistelsen mer minnesvärd och erbjuder all vår expertis, helt gratis.

Hur kom det sig att du ville jobba med just detta?
Min bakgrund är en Bachelor från Swiss Hotel Management School och snart 10 år i branschen. När jag jobbade som supervisor på Upper House, gjorde jag en analys av vår service, jämförde det med andra hotell i världen och utvecklade bland annat conciergetjänsten här på vårt hotell.

Hur blir man en bra concierge?
Det handlar om kunskap, att alltid vara uppdaterad och veta vad som är nytt och populärt, framförallt de lite udda guldkornen som man inte alltid kan läsa sig till i guideböckerna – det där som gör vistelsen till något extra.
Och det är också viktigt att sätta sig in vem gästen är, var de kommer ifrån, vad de har för förväntningar och vad de tycker om. Att dessutom leva upp till förväntningarna och bära guldnycklarna som innebär att ingenting är omöjligt gör det till en större utmaning.

Hur får man en guldnyckel?
För att komma med i branschorganisationen Les Clefs d’Or måste man gå igenom en process – för mig tog det 1 ½ år – och att bli rekommenderad av två aktiva guldnyckelmedlemmar. Jag kan nämna att i Paris, där föreningen grundades, är det bara 25 procent av dem som söker medlemskap som klarar testet. I Sverige är vi 13 medlemmar idag och jag är den enda utanför Stockholm.
Det är en kvalitetsstämpel för hotellet att man har någon i personalen som har guldnycklarna. De bästa hotellen i världen har minst en concierge som är medlem i Les Clefs d’Or.

Den här konferensen 22-27 mars – vad är det för något?
Les Clefs d’Or anordnar en internationell kongress varje år med föreläsningar, utbildningar, aktiviteter och nätverkande.

Vad är det du ska tävla i där?
Jag ska representera Sverige i tävlingen om utmärkelsen Concierge Award. Det är som ett inofficiellt VM för concierger, då varje land som deltar endast kan anmäla en kandidat. I tävlingen ingår flera moment, som att skriva en artikel för att sälja in sin stad och hotellet som man arbetar för, spela in en kampanjfilm som visar vem man är och var man jobbar, ett antal kunskapstester, samt en intervju på plats i Cannes inför tävlingskommittén. Jag tävlar mot 15 kandidater som arbetar för några utav världens bästa hotell som Four Seasons, Mandarin Oriental, Hilton, Intercontinental och Ritz Carlton.

Hur känns det?
Jag är jättestolt över att få representera Göteborg! Och att det är just Göteborg som representerar Sverige den här gången. Jag vill att Göteborg ska synas mer i sådana sammanhang, som vanligtvis skulle representeras av Stockholm.
Göteborg har utsetts till en ledande destination inom hållbarhet och vårt hotell har kommit väldigt långt i sitt hållbarhetsarbete. Jag vill sprida budskap om hållbarhet och få med andra delar av världen i det tänket.
Sen är det är ett pris i sig att få träffa alla kollegorna och att få komma dit och ta del av den lärdom som finns.

Fakta om Les Clefs d’Or

Les Clefs d’Or (betyder guldnycklarna på franska) är en professionell organisation för concierger med runt 4 000 medlemmar från över 80 länder och 530 destinationer. En medlem i Les Clefs d’Or känns igen på de korslagda guldnycklarna som de bär på sin uniformskrage och som är en symbol för kvalitetsservice.