Vinmässabesök i Österrike

Helena Wolff, sommelier Upper House Dining & Gothia Towers:
”Det är med en tår i ögat som jag lämnar Wein och årets upplaga av mässan Vievinum. Taxichauffören frågar hur jag haft det i Wien. Jag svarar att det har varit helt underbart och att vinkulturen i Österrike är fantastisk. Han verkar inte förstått att det har varit en vinmässa i stan. Han svarar att han dricker mest g´spritzer… ”Det är också gott”, svarar jag.

Mina medpassagerare var hovmästarna på Heaven 23, vår restaurang som har en av de finaste vinlistorna med otroliga skatter från Österrikes vinvärld.

Vi började resan en dag innan, då vi tar chansen att besöka producenter. Denna gången blev det en tur till Weingut Rabl i Kamptal och Weingut Salomon-Undhof i Kremstal. Två olika typer av producenter och två olika regioner, men ändå nära varandra.

Hos Rudolf Rabl fick vi en liten tur i vingårdarna. Vi gick upp på en höjd och såg ut över nästan hela Kamptal. Sedan var det en lätt lunch med provning av 10 viner. Två av dessa viner valde vi ut som kommer enkom till oss på Heaven 23.

Från och med 4 Juli på Heaven 23 finns Weissburgunder för 95:-/glas.

Riesling Rote Erde, specialvin, som växer på en röd jordmån som är sällsynt i Österrike, mycket järn i, därav färgen. Ger också tyngd till vinet, som får en explosiv frukt i gommen. Kommer till hösten.

Efter detta åkte vi till Berthold Salomon, som tog oss med direkt upp på berget, där man tydligt såg hur Donaufloden påverkar vinodligen. Närmast floden planteras fruktträd som behöver mer vatten, närmast bergssluttningarna planteras vinrankor, som måste kämpa för att få vatten.  Han äger också väldigt gamla vinstockar som en gång var kyrkans ägor. Dessa går nu in i hans Wieden & Berg Grüner Veltliner, som finns på listan på Heaven 23.

Vievinum hålls vart annat år, och man får en bra uppdatering av vad som hänt i Österrike och vinerna. På mässan provade vi ett 60-tal producenter, nya som gamla, och det blev en 150-200 olika viner. Tufft men helt klart nyttigt. Detta jobbar vi på nu och försöker få in nya spännande viner till Sverige. Det är inte alla som har en importör i Sverige, så allt går inte att få in tyvärr.

Nu närmar sig sommaren, glöm inte att skåla i Weissburgunder!

Vinliga hälsningar
Helena Wolff
Sommelier på UpperHouse Dining & Gothia Towers”

Fakta Weissburgunder
Synonymer: Pinot blanc, Pinot  bianco.
Egenskaper: Lätt fruktigt, medelsyra , neutral. Lätt att förväxlas med Chardonnay.