Vår Kalle Bengtsson är Årets Konditor 2017

Kalle Bengtsson, till vardags konditor på Gothia Towers i Göteborg och medlem i Svenska Kocklandslaget, vann Årets Konditor 2017. Med segern fick han vinnartitlarna Årets konditor och Svensk mästare för professionella konditorer.
– Otroligt roligt och välförtjänt, Kalle är extremt duktig och målmedveten, säger Krister Dahl,
Director of Concept & Development Food & Beverage på Gothia Towers.

Fem konditorer kvalificerade sig till finalen av Årets Kock 2017 som gick av stapeln den 12-13 oktober under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.
Tävlingen bestod av tre delmoment där Kalle tolkade årets tema – natur – på ett sagolikt sätt, bland annat med tårtan Insjön som dekorerades av en trollslända i socker.

 

Juryns motivering till Kalles vinst:
”Lika energifullt och vackert som virvlande löv i en höststorm, arbetade årets vinnare under hela tävlingen. Med inspiration från naturen i varje detalj, tillsammans med en sällan skådad professionalism har vinnaren fått snurr på hantverket och fångat själen i det kreativa konditoryrket. Fantastiska bakverk, där naturen uttryckts på ett elegant sätt i både färg, form och smak, har trollbundit juryn.”

– Kalle är så enormt professionell – det är en fröjd att få arbeta med honom och se hans målmedvetenhet, där varje träning har varit som en tävling. Jag vill även lyfta fram Fredrik Andersson, kock på Gothia Towers och Svenska Kocklandslagets ledare, som har varit med och stöttat Kalle vid träningarna, säger Krister Dahl.

Krister Dahl och vänner hejade på kalle på plats


Det här var Kalles vinnarbakverk:

Tårta:
”Insjön” 
Granolabotten fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé, citronkräm med brynt smör. Glaserad med blåbärsglaze och dekorerad med en elegant trollslända i socker.

Petit fourer:
”Svamp”
 Fylld med bland annat citron och brynt smörkräm. Doppad i citronjuice och vit choklad. Bakelsen efterliknade en svamp och hatten var gjord i choklad.
”Skogshallon” Hallonknäck som bas med ett chokladlöv ovanpå. Toppad med hallonkräm, hallonpannacotta och ett hallon fyllt med nyponroskräm. Dekorerad med kvistar av choklad.
”Näckros” Svartvinbärskaka fylld med svartvinäbärsgelé dekorerad med maräng, choklad och yuzukräm föreställande en näckrosblomma.

Bakelse:
”Stenen” 
Pecannötsmousse fylld med bland annat marsipan, brownie och havtornskola. Dekorerad med tunnskurna chokladsnurror, brynt mandelmassa, inkokt havtorn och krasse i form av en björkstubbe.

Om Årets Konditor
Årets Konditor är de Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer med huvudsponsorn Arla och sponsorn Sveba Dahlen. Partners är Ringdahls, J.A Sundqvist, Bakers och Werners, Gourmetservice.

Finalisterna ska inom loppet av tio timmar, fördelat över två dagar, skapa bakverk i tre moment – en våningstårta, tre sorter petit fourer samt ett hemligt bakverk. Tävlingsbidragen bedömdes av en jury bestående av framstående konditorer som framförallt ser till smak, utseende, kreativitet och hantverksskicklighet. Bakom den prestigefyllda tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer Syftet med tävlingen är att belysa svenska konditorers färdigheter. Arla har varit huvudsponsor sedan starten 1988.

Om Kalle Bengtsson
33 år från Göteborg, arbetar på Gothia Towers i Göteborg. Han är konditor i Svenska Kocklandslaget och år 2014 tävlade Kalle i VM med Kocklandslaget där de knep en andra plats. Kalle har även tävlat i OS med Kocklandslaget.

 

Läs mer:
www.aretskonditor.se