Tredje försöket för Jesper Bogren att bli Årets Kock

När finalen i Årets Kock 2017 genomförs är Jesper Bogren på Heaven 23 med för tredje gången.
Finalplatsen knep han med en träkolsgrillad piggvar med blomkål, bergamott och ostron.
–  Jag bestämde mig för piggvar för länge sedan och har jobbade upp maträtten för att sedan ta bort och förfina, säger Jesper.

Tävlingen Årets Kock har arrangerats sedan 1983 och är svenskt mästerskap i professionell matlagning.  Finalen avgörs i Malmö Arena den 2 februari, med åtta riktiga kök uppbyggda på scenen.

Inför årets tävling var 106 recept anmälda. 40 gick vidare till en anonym upplagning där 18 togs ut till semifinal. Av 18 semifinalister har åtta kockar gått vidare till finalen. Jesper Bogren som till vardags är köksmästare på Heaven 23, är en av dem.
– Det är svårt att säga vad som fällde avgörandet, men jag hade en fräsch rätt med höga smaker, det funkade, berättar han.

Jesper Bogren, Heaven 23
Jesper Bogren, Heaven 23

Jesper har tävlat sedan 2001 och har en diger meritlista, med bland annat medlem i Kocklandslaget 2008-2012, silver i VM 2010, guld i OS 2012.
Två gånger tidigare har han tävlat i Årets kock, 2013 och 2014.
– Jag gillar att mäta mina kunskaper mot andra och känna pressen och pulsen. Nu är väl min största styrka erfarenheten och min förmåga att kunna hålla mig relativt lugnt även under press, säger Jesper.

Finalen består av två uppgifter. Den första är att laga fem vegetariska smårätter, där 14 tallrikar av varje sort ska presenteras efter fyra timmar och tio minuter. Därefter har den tävlande 50 minuter på sig att färdigställa en rätt med fasan, även då ska 14 tallrikar presenteras.

Nu håller Jesper Bogren som bäst på att förbereda sig för tävlingen.
– Jag hade semester i början av januari och nu är jag ledig från jobbet för att kunna lägga 200 procent på tävling och träning.