Om Champagnen

Champagne – djävulens verk

Vinmakarmunken Dom Perignon ska enligt sägnen ha utropat att han smakade stjärnorna när han lyckades framställa bubblig champagne. Typisk efterkonstruktion. Enligt samtida texter var han i själva verket rätt så irriterad över de där bubblorna… Länge beskrevs den sprudlande drycken som ett djävulens verk och knappast något gudomligt. Breda öppna kupor, enligt legenden en avgjutning av Marie Antoinettes vänstra bröst, kan hjälpa till att bli av med bubblorna som stiger till väders i en yster dans. Ett pris man får betala om det är viktigare att kunna konstruera champagnepyramider än att behålla en pärlande mousse. Damerna i tidiga 1900talets Paris vispade sin champagne med små nätta silvervispar (det är ju som bekant bubblorna som gör en lite rund) och dagens flagranta partyprissar verkar ha svårt att bestämma sig om huruvida de ska skaka ut den skummande drycken eller helt enkelt hälla den i vasken. Eller använda en sabel. Dock inget ont om det sista, sabrering är en barnsligt rolig sysselsättning!

Lyckligtvis är dumheter som champagnevispar och vaskning tämligen omodernt och att skaka ut de läskande dropparna är en konst som mest finslipas på Formel 1 och studentflak. Och givetvis nyår. På många plan är det lite ambivalent hur vi behandlar denna ädla dryck denna magiska midnatt. Bästa (och rekommenderade) scenariot är alla gånger att man avnjuter sin champagne under gemytliga och minnesvärda timmar både före, under och efter årsskiftet. Tråkigt nog införskaffas en del flaskor fortfarande under både beslutsångest och svidande plånbokskrapande, för att senare svepas under oklara förhållanden vid tolvslaget utan vidare reflektioner. Det finns så mycket potentiell glädje i ett glas skumpa! Oavsett med vad och med vem ni än väljer att fira in det nya året med, se till att njut.

Marlene Dietrich anger tonen

Det kanske är just dessa ritualer kring avnjutningen av drycken som gör champagnens historia så brokig. Vinet är en dyrbarhet som gärna tas fram för att fira de större händelserna i livet. Det är både högtidligt och härligt med champagne och det finns så många traditioner, prylar och myter. Ömsom är man lite för vördnadsfull för att i nästa stund vara vårdslös med den. Vi verkar helt enkelt inte vilja behandla denna dryck som andra viner, den betyder helt enkelt någonting mer för oss. Men framför allt är det magiskt gott! Givetvis ska man ta varje tillfälle i akt för att njuta ett glas champagne. Som den stjärnglänsande Marlene Dietrich en gång sa:

”Champagne makes you feel like it’s Sunday and better days are just around the corner.”

Och det är väl precis så vi ska känna när det nya året är på intåg.

Hälsningar Emma

Emmas Champagnetips:

Bollinger Special Cuvée Brut NV, Nr 7418, 449:-
Louis Roederer Brut Premier NV, Nr 7602, 409:-
André Clouet Grande Réserve NV, Nr 7686, 289:-
Launois vintage Blanc de Blancs Brut 2009, Nr 7329, 349:-
Palmer & Co Vintage Brut 2008, Nr 7867, 329:-
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2007, Nr 91157, 699:-
Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2008, Nr 87914, 1 205:-

Gott Nytt År!