Mousserande vin

Cremang, Prosecco, Cava, Sekt, Lambrusco, Asti, Sparkling.
Är alla namn på mousserande vin som inte kommer ifrån regionen Champagne. Nu stundar våren och vad vore väl den utan kallt bubbel av olika slag?

Det är en växande marknad, hela den mousserande världen. Vi dricker mer och mer bubbel. Är det champagne mot resten av de mousserande vinerna? Prismässigt ja, eftersom champagne tar ut ca 2-3 gånger mer för sina produkter än de övriga (även om vissa mousserande från USA och Nya Zeeland kan gå högt i pris också.) Kvalitetsmässigt nej, tycker många, men faktum är att kvaliteten har blivit bättre och konkurrensen ökat mot champagnemarknaden. Champagne är också en dryck som gärna dricks vid firanden av något slag. Andra mousserande dricker vi när som helst, så där ligger den stora skillnaden, att vi tycker att vi kan dricka t.ex. cava lite när som helst, till mat, inte till mat och vilken dag som helst. Det är oftast billigare, så fler tycker sig ha råd.

Ett bubbeldrickande folk är tyskarna. Det är ett mysterium hur mycket bubbel tyskarna dricker, ca 330 miljoner liter per år! De toppar över Ryssland, Italien, Frankrike och USA.

Hur jobbar vi på Gothia Towers med mousserande? Jo, utefter varje restaurangs nisch, serverar vi det nationella mousserande vinet. Som t.ex. på  Heaven 23 serveras det en sekt från Österrike, Schlumberger Sparkling Brut, från Schlumberger Wein und Sektkellerei. Vinet görs övervägande delen av druvan Welschriesling, som bidrar till ett väldigt fruktigt och fräscht vin. På vår italienska restaurang Incontro serveras det mest populära bubblet just nu, Prosecco. Det tillverkas på druvan Glera.

10 härliga bubbel att njuta av i vår.

Nr 7912, Stoneleigh Brut Cuvée, Nya Zeeland 109 kr
Nr 7369, Anna de Codorníu, (90 % Chardonnay+10 % Parellada,), Spanien 99 kr
Nr 7410, Dopff Brut Cuvée Julien, Alsace, Frankrike 119 kr
Nr 7628, Pongracz brut, (Pinot Noir 63% +Chardonnay 37 %), Sydafrika 120 kr
Nr 7889, Boschendal Brut, (Chardonnay + Pinot Noir), Sydafrika 99 kr
Nr 7721, Ferrari Brut, Italien 155 kr
Nr 2332, Bacio della Luna, Prosecco Superiore Brut, Italien 109 kr
Nr 7911, Veuve Ambal, Crémant de Bourgogne, Frankrike 119 kr
Nr 77729, Schlumberger Sparkling Brut, Österrike 149 kr
Nr 77696, Cono Sur Brut, Chile 95 kr

 

Väl mött & skål!

Helena Wolff
Sommelier Gothia Towers & Upper House Dining