Helena bjuder på höstens hetaste vintips

Hösten är tveklöst här, en perfekt tid för mustiga grytor och fylliga italienska viner. Varför inte slinka in på Gothia Towers mysiga restaurang Ristoria och unna sig ett glas italienskt vin till några utsökta delikatesser. Helena Wolff, Beverage Supervisor & Sommelier på Gothia Towers, ger höstens hetaste vintips!

Berätta om ditt arbete som sommelier!
– Arbetet är otroligt varierande. Just nu är huvudfokus inköp av vin, kontroll på lager och samordning för min del. Men som sommelier i service då är fokus att sälja rätt vin till rätt gäst och bygga vinlistor.  Jag koordinerar alla restauranger i hotellet och deras inköp. Jag kan också hålla i vinprovningar och anordnar vinevent tillsammans med eventavdelningen. Vid provmåltider inför stora banketter sitter jag med och lotsar kunden till att välja rätt vin. När det gäller vin här på hotellet så är jag inblandad på ett eller annat sätt, tillsammans med kollegorna på aktuell avdelning.

Hur blir man sommelier?
– Det finns många utbildningar i Sverige. Jag har studerat på Vinkällan, Gustibus, samt den internationella utbildningen WSET Diploma. (Wine and Spirit Education Trust). Men man blir aldrig klar, man måste jobba i branschen, studera på egen hand och vara väldigt intresserad och lägga extremt mycket privat tid. Lite som en hobby.

Vad skulle du säga är särskilt hett på vinfronten, nu till hösten?
– Vi svenskar gillar italienska viner – det kan man se på Systembolaget där de italienska vinerna står för ca 30 procent av vinförsäljningen. Hösten är också tiden för mustiga röda viner.  På vår restaurang Ristoria finns en del godbitar att välja på. Ett tips är att slinka in och börja med ett glas Bellavista Brut från Franciacorta för 125 kr glaset. Det är ett bubbligt vin gjort på den traditionella metoden, men till ett mer angenämt pris. Till det kan man med fördel avnjuta en härlig charkbricka.

 

Här är Helenas heta hösttips på riktigt goda italienska viner:

Bubbel
Astoria Prosecco Nr 76463 120 kr (13g/l)
Bubbel gjort på tankmetoden, från norra Italien. Säljer mer än champagne. Druva: huvusakligen Glera.

Rotari Extra Brut Blanc de blancs Nr 77152 139 kr (3 g/l)
Också från norra Italien, Trentino Alto Adige. Producenten är Mezzacorona. 100 % Chardonnay.
Vilar 36 månader på sin jäst innan flaska och är i princip helt torr.  

Rött
Norra Italien

Torraccia de Piantavigna 2009, Nr 95428 169 kr
90 % Nebbiolo, 10 % Vespolina. Från Ghemme, ligger i den nordligaste delen av Piemonte. Här odlas druvan nebbiolo men även en hel del inhemska sorter. Blir lite stramare viner än de kraftfulla kungarna från Barolo. 

Borgogno Barbera D´alba Nr 74201 169 kr
Barbera som växer på bra ”barolojord”, bland annat Cannubi. Ett vin med mörka toner så som björnbär och plommon. Några månader på fat också. 


Södra Italien

COS Nero di Lupo Nr 95876 179 kr
Nero d´Avola
Producent: COS, befinner sig på sydöstra Sicilien nära staden Vittoria. Här finns öns enda DOCG, Cerasuolo di Vittoria. Har en av Europas största mängd av Amphora, jäsningskar. Jäser i dessa och terracotta. Blandar i ståltank. Prova också Frapatto som är en inhemsk druvsort. 

A’Rina Etna Rosso Nr 95428 195 kr
94 % Nerello Mascalese & 6 % Nerello Cappuccio
Producenten Girolamo Russo, befinner sig runt Etnas slätter ca 750 m upp. Eleganta viner från lokala druvsorter som växer på vulkanisk jordmån. Bäriga, fruktiga, strama.

 

Text: Petra Hansson