Fredrik gillar tårta

Sedan ett år tillbaka är Fredrik Borgskog restaurangkonditor på Upper House Dining. Han har ett gediget cv med flera medaljer och tävlingar bakom sig. I juni 2015 var han med och skapade tårtan till prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop och hösten 2016 tävlar han i Valrhonas Chocolate Chef Competition.
– En perfekt fika för mig är en kopp kaffe och en prinsesstårta. Det är en klassiker som har allt som behövs. Det enda som kanske saknas är lite citron. Men rulltårta är också gott och enkelt att göra. Vem som helst kan lyckas med det. Det som är så gött med min rulltårta är först och främst fetman från grädden och fräschören från bären. Och punschen i grädden, såklart.

 

Recept: Fredriks rulltårta

Rulltårta med jordgubbskräm och punschgrädde
Mängd: 8-10 portioner
Konditor: Fredrik Borgskog

Jordgubbskräm
200 g jordgubbar
10 g strösocker
15 g citronjuice
1 st gelatinblad

Punschgrädde
400 g lättvispad grädde
punsch efter smak

Sockerkaksbotten
75 g hasselnötsmjöl (kör hasselnötter i mixer tills de har blivit ett mjöl)
60 g vetemjöl
75 g florsocker
40 g äggula
65 g ägg
115 g äggvita
50 g strösocker

Gör så här:

Jordgubbskräm
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp övriga ingredienser. Mixa lätt med stavmixer och tillsätt det urkramade gelatinet, låt smälta. Kyl krämen.

Lättvispad grädde
Vispa grädden lätt och smaksätt med punsch.

Sockerkaksbotten
Vispa strösocker och äggvita poröst. Vispa sedan upp ägg, äggula och florsocker poröst. Blanda ihop hasselnötsmjölet med vetemjölet och sikta i det i ägg- och florsockerblandningen. Blanda sedan ihop allt och bred ut på bakplåtspapper. Baka på 200 grader i cirka 6 minuter. Låt svalna.

Montering
Bred ut jordgubbskrämen på sockerkakan. Rulla ihop och fixera med plastfilm. Sätt rullen i kylen en stund. Rulla sedan i socker och skär upp, garnera med grädden och några bär.

 

Läs mer om vad som händer på vår mötesplats: Moments >>