Fredrik Andersson tog hem andraplatsen i Global Chef Challenge

Den 27 september var det final av Global Chef Challenge. Göteborgaren Fredrik Andersson, till vardags kock på Gothia Towers i Göteborg, knep en ärofull andraplats. I finalen möttes 20 av världens främsta kockar i den femte upplagan av tävlingen som i år hölls i Thessaloniki, Grekland.

Att komma på andraplats när så många duktiga kockar från över 40 länder deltagit betyder otroligt mycket för mig och är hedrande. Det ligger många timmars träning bakom, det känns skönt att det ger utdelning, säger Fredrik Andersson, som representerade Sverige i tävlingen. 

Finalisterna tillagade en fyrarättersmeny utifrån åtta förutbestämda råvaror: anklever, hälleflundra, lax, pilgrimsmusslor, kalvrygg, kalvbräss, Valrhonachoklad och te. Vann gjorde Eero Vottonen från Finland. Lee Boon Seng från Singapore kom trea.
– Jag ville hålla menyn ganska svensk för att spegla vårt matarv. Det är kul att visa upp våra fina råvaror från västkusten för världen, säger Fredrik Andersson.

Alla finalister hade tidigare tagit sig vidare i kval- och semifinaler som bland annat arrangerats i Prag, Bangkok, Ålborg, Auckland och Abu Dhabi under året. Global Chef Challenge avgjordes i samband med Worldchefs Congress & Expo.
– Det är fantastiskt bra jobbat av Fredrik och vi är mycket glada och stolta över honom – det är en tuff tävling. Nu ser vi fram mot höstens kommande tävlingar och håller tummarna för att det ska gå minst lika bra, säger Malin Franck, restaurangdirektör på Gothia Towers.

Den 22-25 oktober tävlar Fredrik Andersson tillsammans med Svenska kocklandslaget i OS i matlagning (Culinary Olympics). Förutom Fredrik deltar även Eddie Zippert och Kalle Bengtsson från Gothia Towers restauranger Heaven 23 och Imagine. Totalt elva kockar är med i landslaget.

Parallellt tävlar Juniorkocklandslaget i OS i matlagning där Kasper Kleihs från Gothia Towers restaurang Upper House Dining är med och tävlar som en av nio landslagsmedlemmar.
Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers, är den enda i världen med fyra OS-guld i matlagning. Han kommer också att vara med i OS – denna gång som jurymedlem.