Dessertdrömmar och pralinperfektion

Har du ätit en dessert eller något annat sött på Svenska Mässan Gothia Towers? Då är chansen stor att det är Sara Nilsson och hennes kollegor på Pastry som ligger bakom hela eller delar av bakverket. I teamet jobbar sex personer med att ta fram allt från drömska desserter för stora banketter, shower, mingel och bufféer till tårtor, bakelser och praliner. En utmaning i deras arbete är att skapa desserter som är fyllda av smaker, en fröjd för ögat och som samtidigt fungerar för både det stora och det lilla sällskapet.

Linda Magnusson, Sara Nilsson och Louise Wass är en del av teamet som skapar dessertmagi på Svenska Mässan Gothia Towers.

Just pralinerna är lite av Svenska Mässan Gothia Towers signum och i konditoriet tillverkas 500–600 praliner i veckan. De görs helt från grunden och det tar två till tre dagar att göra en pralin. Formarna ska putsas och målas, skalen gjutas och fyllningen fixas. Resultatet blir unika och vackra praliner.
– Ät dem med andakt! Pralinerna är verkligen ett riktigt hantverk och är oerhört roliga att göra, säger köksmästare Sara Nilsson som kom på andra plats i Årets konditor 2019.

 

Storfavoriten salt karamellfudge

Det här är både gästernas och personalens storfavorit! En chokladdoppad fudge toppad med havssalt som smälter i munnen. Om du själv är sugen på att tillaga läckerbiten hemma hittar du receptet nedan.

Den salta karamellfudgen, framtagen av vårt eminenta pastryteam, är en riktig favorit hos både gäster och personal på Svenska Mässan Gothia Towers!

Ingredienser:
500 gram vispgrädde 40 %
400 gram råsocker
240 gram ljus sirap
20 gram havssalt
100 gram brynt avsvalnat smör
100 gram choklad (Valrhona Dulcey)
100 gram choklad (Valrhona Bahibe)
400 gram mörk choklad från Valrhona för doppning
Havssalt till garnering

Gör så här:

  • Koka grädde, socker och sirap till 115 grader.
  • Tillsätt smör och salt och koka till 117 grader.
  • Låt svalna i några minuter.
  • Smält chokladen och tillsätt den under vispning.
  • Stjälp upp smeten i en form och låt stelna på en sval plats (ej kyl) i 24 timmar.
  • Skär i önskad form och doppa bitarna i tempererad mörk choklad.
  • Garnera med havssalt.

Bilden: Salt karamellfudge omgiven av ginpralinen som är Heaven 23:s signaturpralin.

Bilder: Stefan Edetoft