Årets Konditor 2017 bjuder på sina bästa jultips

Han är kocken som föll för det söta. Och bytte karriär, mitt i karriären.
Nu delar Kalle Bengtsson, Årets Konditor 2017, med sig av sina bästa tips på julgodis till våra läsare. Till exempel en alldeles egen knäck.
Med min metod slipper man dessutom bränna fingrarna, lovar han. 

Som konditor på Gothia Towers har Kalle Bengtssons talanger blommat ut för fullt – och i oktober korades han till Årets Konditor 2017, det största man kan vinna i Sverige.
– Fantastiskt roligt! Tiden bara rann iväg, men allt flöt på bra och de olika momenten satt som de skulle, berättar Kalle.

Årets tävling hade temat “natur”. Kalles vinnande tårta, kallad Insjön, innehöll bl a blåbär, fläder och citronkräm och hade en trollslända i socker på toppen.
Juryn imponerades av Kalles smaksäkerhet: “Fantastiska bakverk där naturen uttryckts på ett elegant sätt i färg, form och smak har trollbundit juryn“.
Men trots alla hyllningar var det långtifrån självklart att Kalle, som är född och uppvuxen i Göteborg, alls skulle syssla med bakverk och desserter.
– Nej, jag utbildade mig till kock och jobbade som det i flera år, berättar han.
– Men någon gång längs vägen upptäckte jag att det inte var matlagningen som var det roliga, utan jag drogs till sötsaker, choklad och bakning.

Det finns en stor skillnad, menar han. Matlagning handlar mycket om känsla.
– Man smakar av såsen och häller i lite mer salt om det behövs. Men att jobba som konditor är en mer teknisk utmaning: man måste vara exakt, väldigt noggrann och följa sina recept hela vägen.
– Och så är det mer fokus på presentation, på form och färg. Det tycker jag är intressant, det passar min personlighet.

Kalle följde sin instinkt, gick en konditorutbildning och har sedan 2010 jobbat som dessertkock och konditor. Han började på Gothia Towers 2014.
Året innan hade Kalle sökt och fått en plats i Kocklandslaget. Där träffade han Krister Dahl, konceptansvarig för mat och dryck på Gothia Towers, som lämnade över taktpinnen efter att lett Sverige till OS-guld 2012.
Kalle blev även kompis med lagmedlemmen Fredrik Andersson, souschef på Gothia Towers, som numera tagit över lagledarrollen för Kocklandslaget.
– Fredrik hade fått ansvaret att öppna upp Imagine på 29:e våningen där man behövde en konditor. Jag fick erbjudandet och tackade förstås ja.

Hittills har Kalle varit med om två stora tävlingar med Kocklandslaget: VM 2014, där Sverige kom tvåa, och OS 2016, där laget slutade sexa.
– Nästa stora mål är VM i november 2018 i Luxemburg. Vi siktar på seger!

Sedan ett par månader tillbaka arbetar Kalle intensivt med desserterna till Jill Johnsons bejublade show på The Theatre. Och nu är förstås Gothia Towers julbord i full gång. Han är själv en fantast av julgodis i alla former.
– Jag gillar marmeladgodis, eller pâte de fruit som det heter på franska. Det är lite bortglömt. Man kokar helt enkelt en god marmelad på någon slags frukt man tycker om. Sedan formar man dem, t ex till kuber eller kulor.

Han gillar även knäck.
– Många drar sig för att göra sin egen, man tycker det är jobbigt och kladdigt.
Men han har ett tips han gärna delar med sig av:
– Istället för att fylla formarna med den kletiga karamellsmeten så låter man den svalna. Sedan rullar man ut längder, delar dem i små bitar och lägger i formar, då slipper man bränna fingrarna.

Kalles Knäck

200g vispgrädde
280g ljus sirap
180g strösocker
30g rostad hackad pekannöt
30g smör

Koka grädde, sirap och socker till 124 grader, tillsätt nötter och smör, blanda slätt, låt smeten svalna tills den är formbar och rulla ut längder och skär små bitar som läggs i knäckformar, kör sedan in formarna i ugnen på 150 grader och låt knäcken flyta ut.

Marmeladgodis

100g clementinjuice
70g äpplejuice
1st stjärnanis
160g strösocker
4g pektin
15g strösocker
2,5g citronsyra

Blanda pektin med den lilla delen socker, lös upp citronsyran i lite vatten, Koka upp juicen med sockret och stjärnanis, tillsätt pektinsockret och koka under omrörning till 107 grader, blanda ner citronsyran och häll ut i lämplig form, låt stelna helt och skär i kuber som rullas i socker.

Just nu har Kalle fullt fokus på Gothia Towers julbord och, inte minst, dessertbordet.
Passa på att boka bord och ta del av alla godsaker!

Boka julbord >>