Anton Husa i världsfinalen av Årets Unga Kock

”Ge aldrig upp och sikta alltid högre”

Imorgon arrangeras världsfinalen av Årets Unga Kock i Manchester, England. Anton Husa, kock på Upper House Dining, är en av 24 finalister, från 24 olika länder.

Anton blev tidigare i år Årets Unga Kock 2016. Förutom äran innebar vinsten även att han är Sveriges representant när världsfinalen av Årets Unga Kock avgörs till helgen (tävlingsdag är fredag och resultat kommer på lördag). Man kan kalla det VM för unga kockar.

Kockarna som tävlar har ingen aning om vilka råvaror de ska att arbeta med. Först på tävlingsdagen får de ingredienserna och då har de 30 minuter på sig att skriva ner vad de ska göra till förrätt, huvudrätt och dessert. Och sen startar tävlingen.

Är du nervös?

– Jag är inte så nervös som jag först trodde jag skulle vara. Det känns bra och jag tycker jag har bra koll, säger Anton.

Vad skulle en vinst betyda för dig?
– Oj, det skulle vara stort och betyda otroligt mycket för mig. Ett stort steg i karriären!

Det är mycket som händer för Anton nu. Inte bara världsfinalen av Årets Unga Kock, han är även finalist i restauranggalan som Årets Framtidslöfte. Han hoppas även han kommer med i uttagningen av Årets Kock.

Vad är dina mål med kockkarriären?

– Just nu är allt fokus på tävlingen i Manchester! Men jag vet att jag vill fortsätta att satsa på tävlingar, det är enormt kul och givande.

Sen i början på augusti jobbar Anton på Upper House Dining på Gothia Towers, som bland annat har en stjärna i Guide Michelin.
– Jag är väldigt glad över att jag fått chansen att jobba på Upper House Dining. Är otroligt lärorikt, utmanande, kreativt och en rolig arbetsplats med fantastiskt fina och duktiga jobbarkompisar, säger Anton.

Namn: Anton Husa
Ålder: 23 år
Familj: Sambo i Göteborg. Mamma, pappa och bröder i Sörmland
Favoritråvara: Rotfrukter
Favoriträtt: Finska piroger med äggsmör
Motto: Aldrig ge upp och alltid sikta högre