Jill på ny mark

De senaste åren har Jill Johnson cementerat sin plats som Sveriges countrydrottning nummer ett. I höst byter hon lugnet på sin veranda i Nashville mot storstädernas puls och glamour. Från Las Vegas via New York landar hon i november på The Theatre på Gothia Towers.

Med resväskan full av godbitar från den amerikanska låtskatten bjuder Jill Johnson in till en sprakande liveföreställning. I höst lägger hon för tillfället countrymusiken åt sidan för att bjuda The Theatres publik på en riktig Las Vegas-show. Föreställningen är en hyllning till några av världens absolut största liveartister. Ikoner som Frank Sinatra, Dean Martin och Nathalie Cole blandas med nutida arenaartister som Celine Dion och Beyoncé.

Berätta lite mer om showen, vad kan publiken förvänta sig?
– Jag kommer att ha med mig ett 22-mannaband på scenen. Utöver musiken kommer det att bjudas på en scenshow i äkta Las Vegas-stil med nycirkus och luftakrobatik. Det har alltid varit en dröm att som artist få stå i centrum för en så häftig scenshow. Jag måste tillägga att det inte är en renodlad storbandsshow. Snarare en musikalisk resa genom många olika genrer – modern pop, rock, soul, funk och jazz –paketerat med några av Sveriges bästa musiker. Min känsla är snarare att det är ”lilla jag” uppbackad av världens lyxigaste band som ger mig möjligheten att ta med publiken på en musikalisk resa.

Jill Johnson

Titeln på showen – That’s Life, vad betyder den?
– Till viss del är det självbetitlat men det är också en hyllning till några av vår tids största musikaliska ikoner. Frank Sinatra är en självklar centralgestalt i showen och titeln syftar delvis på hans låt med samma namn. Det är en titel där alla kan lägga in sina egna personliga tolkningar. Livet är smärtsamt och ibland lite skört, men lika ofta helt ljuvligt. Men oavsett tolkning av titeln lovar jag att bjuda på en resa med anekdoter både från mitt eget och andra artisters liv.

Vad betyder lokalen för en show som denna?
– Jag tror att The Theatre är den enda lokalen som kan möjliggöra en sån här typ av show. Takhöjden, scendjupet och scenstorleken är som ingen annan lokal i Sverige. Men det bästa av allt är att det blir så intimt att jag i princip kan se vartenda ögonpar som sitter i publiken. Det är oerhört viktigt att man kan nå alla i publiken i en sån här show.

Hur kom du i kontakt med musiker som Frank Sinatra och Dean Martin?
– Det var genom vinylspelaren hemma. Min far brukade spela den här typen av musik när jag växte upp. Man kan säga att jag fick känslan och låtarna i blodet när jag var liten. Det är inte förrän nu som jag har känt att jag varit redo för att ta de här låtarna till den stora scenen, men nu gör jag verkligen det och jag längtar till premiären!

Vilka andra musikaliska förebilder har du haft när du skapade That’s Life?
– Oj! Det är så många. Men förutom de som vi har nämnt kommer vi att ge utrymme till en massa andra artister, bland annat Aretha Franklin, Bruce Springsteen och Beyoncé.

I showen vill du bjuda på en ”musikalisk resa”, hur har din egna musikaliska resa sett ut?
– Den började redan väldigt tidigt. Jag var fyra år när jag sattes i barnkör och redan när jag var tonåring blev jag sångerska i countrybandet Tombola Band och åkte på turnéer och fick stå på stora scener både i Norge och Danmark. Efter det rullade allting på och när jag var 16 fick jag mitt första skivkontrakt. Efter melodifestivalsvinsten 1998 fick jag mitt stora genombrott och då kunde jag börja leva på musiken och långsamt, långsamt började jag flytta över fokus från schlager till country. Det fina är att jag fick med mig publiken från dag ett. Från melodifestivaler, verandor, storbandsplattor och krogshower. Det är fantastiskt att känna det stödet och intresset.

Med programmet Jills veranda kändes det som att du fick ett annat slags erkännande i Sverige – som landets främsta countryexpert. Håller du med om det och hur upplever du det?
– Tack för det erkännandet! Det är helt klart så att jag genom Jills veranda har fått en möjlighet att nå ut till en ny publik och kanske också visa upp countryns alla lager, tradition och historia. Jag har lärt mig så otroligt mycket som jag aldrig kommit i kontakt med om det inte vore för mina gäster. Som en konsekvens av både min genuina passion för country och dess historia, samt de möten som är själva idén med programmet upplever jag att countryn har fått en annan förankring i Sverige.

Den här showen känns mer som pulsen i New York och Las Vegas än lugnet på verandan i Nashville. Hur är ditt förhållande till dessa städer?
– Det var en mäktig fråga! Men jag känner väl att både Las Vegas och New York är motsatsen till ”rötterna” i Nashville. De har ett skimmer av drömmar, både fulländade och ofulländade. I min värld är det väl det som lockar, en hittills ofullständig dröm – att få smaka på det storskaliga, skimrande scenljuset – lockelsen att beträda ny mark. Jag ska faktiskt åka på en inspirationsresa till Las Vegas i höst för att uppleva och inspireras av The True Limelight. Det ska bli så häftigt att få uppleva det!

Jill Johnson Gothia Towers
Jill Johnson, Las Vegas

Känner du att det är viktigt att du inte fastnar i ett fack? Att alltid testa nya saker?
– Nej verkligen inte, men jag älskar utmaningar och jag känner mig långt ifrån färdig som artist. Jag är ödmjuk inför det faktum att man bara blir bättre med åren och jag har långt kvar. Den här showen är ett steg i det ledet.

Vad är nästa steg för dig efter That’s Life?
– Att fortsätta resan.

 

FAKTA

Namn: Jill Johnson.
Ålder: 44 år.
Bor: Borås.
Aktuell med: Föreställningen That’s Life på The Theatre på Gothia Towers, som har premiär 8 november.

 

Läs mer och boka biljett >>

 

Text: Karl Jansson