Ingen vanlig blomsteraffär

I hotellobbyn möts man av väldoft, vackra buketter och krukväxter. Så långt ser blomsterbutiken Flowers ungefär ut som vilken blomsteraffär som helst. Men floristen Ulrika Storhaug och hennes åtta medarbetare är inblandade i nästan allt som händer på Svenska Mässan och Gothia Towers.

Till att börja med kan man handla blommor dygnet runt i Flowers. Vill du ha med dig en blomsterkvast hem klockan fyra på morgonen, är det bara att betala för den i hotellreceptionen. Bara det är ganska udda för en blomsterbutik.

Flowers florister sköter också alla blommor och växter såväl inne i hotell- och mässbyggnaderna som utomhus. De dekorerar bland annat i restaurangerna, till julborden, scenevenemangen, mässorna, konferenser och bröllop.

Som utställare på någon av mässorna finns en lång rad standardarrangemang av växtdekorationer som man kan beställa till sin monter, via mässans webbtjänst, USO, (utställarservice on-line).
– Men vi har sett att allt fler vill ha skräddarsydda lösningar, säger Ulrika Storhaug.
– De vill ha hjälp att styla montrarna. Det kan handla om allt från några krukväxter till fyra meter höga träd, berättar hon.

En kund som arrangerade en kongress, hade midsommartema till en av middagarna. Till detta evenemang planterade Flowers personal gräs som placerades på varje bord tillsammans med en midsommarstång. Det mesta går att ordna – det är bara fantasin som sätter begränsningar.

Flowers har resurser som många andra blomsteraffärer saknar. De har till exempel tillgång till stora arbetsytor i källaren, vilket är nödvändigt för att kunna erbjuda riktigt stora leveranser på kort tid.
– Vi har också tillgång till ett fantastiskt snickeri. De har bland annat hjälpt oss med väggen med blommor i PET-flaskor och med blomsterväggen i lobbyn, berättar Ulrika Storhaug.

Väldigt många av de stora uppdragen kommer alltså från mässan och hotellet, men ungefär en tredjedel av kunderna är externa. Ulrika Storhaug och hennes kollegor sätter gärna tänderna i fler externa uppdrag om det är någon som vill utmana deras kunnande och kreativitet.