Hyllad musikal till Göteborg

Få musikaler har varit lika framgångsrika som Jersey Boys. I över tio års tid har den spelats runtom i världen, och dessutom gjorts som hyllad Hollywoodfilm. Nu är det dags för nästa steg – i vår kommer Jersey Boys till Göteborg och Gothia Towers.

NÄR JERSEY BOYS hade premiär på Broadway i New York 2005 var succén omedelbar och snart började föreställningen spridas runtom i världen. 2014 tolkades Jersey Boys i en hyllad långfilm av Clint Eastwood, och förra året nådde showen Sverige och Chinateatern.
Och i vår spelas alltså Jersey Boys på göteborgska The Theatre på Gothia Towers.
Musikalen är baserad på en sann historia och handlar om det amerikanska popbandet Four Seasons, som slog igenom i New Jersey på 1960-talet. Många har beskrivit Four Seasons som USA:s svar på The Beatles, vilket är en bra liknelse då Four Seasons snabbt lyckades sälja 175 miljoner album världen över.
– Det är väldigt tydligt för alla som ser showen att Four Seasons är ett band som har extremt bra låtar, de gjorde musik som aldrig dör. Det är enkel musik som sätter sig på hjärnan, som gör att man nynnar och blir glad. Det spelar ingen roll hur gammal du är – du kommer ändå att tycka om låtarna, säger Bruno Mitsogiannis, som gör huvudrollen i Jersey Boys.
Han hade själv ingen relation alls till Four Seasons när han började jobba med musikalen.
– Åtminstone trodde jag inte det. Men när jag började lyssna igenom låtarna insåg jag att jag kände igen mer än hälften – jag hade bara ingen aning om att det var just Four Seasons.

Jersey Boys

BRUNO MITSOGIANNIS GÖR rollen som Frankie Valli, Four Seasons sångare och förgrundsfigur, som växer upp i New Jersey. Det har sagts att den som växte upp i New Jersey på 60-talet hade tre alternativ: att ta värvning i armén, bli musikstjärna eller bli kriminell.
Frankie Valli var på väg mot det sistnämnda, men i stället upptäckte han musiken – och blev älskad av hela världen för sin falsettsång.
– Det är en intressant karaktär med mycket djup, som är jättekul att spela. Jag har inte haft så svårt med rollen rent karaktärsmässigt, däremot är det en av de svåraste rollerna man kan göra om man ser till musiken. Frankie Valli var känd för sin höga falsett, och det kan låta enkelt. Man att hålla den i tre timmar på scen är svårt, och det var den utmaningen som lockade mig. Jag fick åka till Nashville och specialträna hos Four Seasons låtskrivare Bob Gaudio. Han hade mycket nyttiga tips kring hur jag skulle göra för att lyckas, säger Bruno Mitsogiannis.
Bruno Mitsogiannis har tidigare gjort bärande musikalroller i bland annat West Side Story, Rock of Ages och We will rock you. Vid sin sida i Jersey Boys har han David Lindgren, som spelar Bob Gaudio, Peter Johansson som spelar gitarristen Tommy DeVito och Robert Rydberg som gör basisten Nick Massi.
– Vi fyra har inte jobbat ihop tidigare, det var något nytt. Men vi är alla vänner privat sedan tidigare, vilket jag tror har gjort mycket för att det fungerat så bra. Många som sett föreställningen säger att det syns att vi har kul på scenen, och det beror på att vi känner varandra utan och innan sedan tidigare. Gör man det är det lättare att fokusera på skådespeleriet, säger Bruno Mitsogiannis, som är glad över att få ta Jersey Boys till Göteborg.
– Jag har varit där och jobbat tidigare, både på Rondo och på Göteborgsoperan. Däremot har jag inte varit på The Theatre än, men det är något jag ser fram emot väldigt mycket.

Fakta Jersey Boys

Jersey Boys är ursprungligen en Broadwaymusikal som kretsar kring bandet Four Seasons, som sålde över 175 miljoner album under 1960- och 1970-talen.
Bland Four Seasons största hits finns låtar som December 1963 (Oh What a Night), Can’t Take My Eyes Off You, Walk Like a Man och Sherry.
Four Seasons sångare Frankie Valli hade också en solokarriär som bland annat resulterade i titellåten till musikalen Grease. Frankie Valli har också hunnit med en kortare skådespelarkarriär som bland annat innehållit en roll i tv-serien Sopranos.
Huvudrollerna i Jersey Boys spelas av Bruno Mitsogiannis, David Lindgren, Peter Johansson och Robert Rydberg.
Jersey Boys spelas på The Theatre på Gothia Towers torsdag–söndag under perioden 22 april–15 maj.

Text: Magnus Carlsson
Bild: Anna Tärnhuvud