En stjärna tipsar om julglögg

En glögg på hjortron, kan det va nåt?
Absolut! Men den som vill köpa får snabba på den blir snart slutsåld, tror Helena Wolff, Beverage supervisor på Gothia Towers.
Tipset kommer från en verklig stjärna: Helena har gått till final i Årets Stella-galan i januari. 

Stella betyder stjärna på latin. Och snart är det också hederstiteln på de främsta kvinnliga stjärnorna inom svensk gastronomi.
28 januari är det dags för den allra första Årets Stella-galan i Stockholm. En gala av kvinnor, med kvinnor, för kvinnor.
Det är ingen tävling i vanlig mening. Arrangörerna har nominerat tre finalister i ett flertal kategorier, t ex kock, konditor, servis, bartender och sommelier. Vem som vinner avslöjas först på galan.
Helena Wolff har gått till final i sommelierklassen.
– Jag tycker det är ett jättebra initiativ, som ligger i tiden. Branschen är mansdominerad, man får kämpa lite mer som kvinna helt enkelt.

Helena vet, av egen erfarenhet. Hon har gått vinutbildningar på både Vinkällan och Gustibus och är nu i sluttampen på Restaurangakademiens WSET Diploma, internationell utbildning i vin, sprit och business inom dryck.

På Gothia Towers började hon 2001, då som hovmästare. 2006 fick uppdraget att utveckla vinlistan på Heaven 23. Och fick samma ansvar när Upper House öppnade 2013.
– Numera arbetar jag med att samordna dryck, framförallt vin, på alla avdelningar på hotellet och mässan, förklarar hon.
– Det innebär att jag ansvarar för inköpen till alla våra restauranger och övriga enheter, men jobbar mindre i servisen än vad jag gjorde innan.

December är en intensiv arbetsperiod. Inget julbord utan glögg och Helena har några favoriter som hon tipsar om här nedan. Men hon vill också lyfta upp en lite bortglömd juldryck:
– Jag vill slå ett slag för portvinet! Till exempel Dow’s 20åriga Old Tawny Port, nr 90111, ett fylligt och elegant portvin som passar jättebra om man vill sitta och mysa framför brasan en kulen decemberkväll.

Helenas glöggfavoriter

Dufvenkroks hjortronglögg, nr 31983 (92 kr)
“En ny, spännande glögg från Herrljunga med hjortron, vanilj och tropiska inslag. Produceras i liten skala, så den kan ta slut snabbt på hyllorna.”

Tomtemors starkvinsglögg, nr 30746 (96 kr)
“En lite tuffare glögg, med högre styrka. Mycket kryddig med klassiska julsmaker som kryddnejlika, russin, pomerans. Jag gillar den väldigt mycket.”

Blossa alkoholfri glögg, nr 1968 (33 kr)
“Ett utmärkt alkoholfritt alternativ. Smaken är svarta bär, körsbär, björnbär, blåbär men även det typiska julkryddor som nejlika och ingefära.”

P.S Passa på att boka in Gothia Towers julbord, och njut av glögg och god mat >>