Alfons Åbergs Kulturhus

– Göteborgs nya besöksmål för alla barn!

2012 fyllde Alfons Åberg 40 år som barnboksfigur. Den 25 oktober 2012 invigdes Alfons alldeles egna hus, Alfons Åbergs Kulturhus, i Trädgårdsföreningen här i Göteborg.

1972 skrev författarinnan och bildskaparen Gunilla Bergström den första boken om Alfons Åberg. Och 2012 fick Alfons flytta in i sitt egna hus vid trädgårdsföreningen i Göteborg.
Det var inte vem som helst som invigde Alfons Åbergs Kulturhus – kronprinsessparet var på plats, invigde och skrev sina signaturer i husets gästbok.

Göteborgs besöksmål för barnfamiljer, förskolor och skolor är 640 m2 stort. Verksamheten bedrivs utan vinstsyfte och ska bidra till barnkulturens utveckling.Alfons Åbergs Kulturhus är ”ett kreativt kulturhus för barn och deras vuxna”.  Här inne har man skapat bekanta miljöer från böckerna, bland annat höghuset där Alfons bor.  Här kan barnen leka, busa, klättra, pyssla, måla och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. Man kan till och med besöka Mållgans kafé!
Det erbjuds dagliga programpunkter, till exempel sagostunder, teater, musik, lära känna snytbaggar och mycket mer.  De vuxna kan ta en fika eller kanske låtas vara Alfons pappa eller farmor.

Alfons Åbergs Kulturhus ligger i den gamla fröhandeln vid Trädgårdsföreningens entré mot Drottningtorget, ett stenkast från Centralstationen.

Alfons Åberg – fakta
– Författarinnan Gunilla Bergström, född i Göteborg, skapade Alfons Åberg 1972.
– Översatts till över 29 språk.
– Den första boken som kom ut 1972 heter ”God natt, Alfons Åberg”.
– På engelska heter Alfons Åberg ”Alfie Atkins” och på tyska ”Willi Wiberg”.
– Senaste boken heter: ”Skratta lagom! sa pappa Åberg”.

”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier… för mig är verkligheten sagolik nog! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. För mitt i vardagen finns ju: häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor… Livet är en makalös gåta! Fullt av möjligheter. Vad allt hittar vi inte på! Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och bli häpna tillsammans”.
Gunilla Bergström, skapare av Alfons Åberg.

För mer info, besök Alfons Åbergs Kulturhus hemsida >>

Källor:
www.goteborg.com
www.alfonskulturhus.se

Av Lena Johansson, Gothia Towers