Något för alla bland Göteborgs museer

Sugen på att lära dig något helt nytt? Varför inte gå och titta på medicinsk utrustning från 1700-talet eller kanske vandra i en underjordisk flyghangar från 1950-talet? I Göteborg med omnejd finns hela 25 museer med alla tänkbara inriktningar. 

AEROSEUM
Adress: Holmvägen 100
Upplev en av Kalla krigets hemligaste försvarsanläggningar. Insprängt 30 meter ner i urberget finns en underjordisk flyghangar från 1950-talet.
www.aeroseum.se

EMIGRANTERNAS HUS
Adress: Packhusplatsen 7,
Emigranternas Hus i Göteborg är ett migrationscentrum för forskning och för möten mellan människor, ett fritt forum för alla, oberoende av kön, nationalitet och religion.
www.emigranternashus.se

FISKEMUSEET
Adress: Fiskemuseet Hönö
På Fiskemuseet längst ut i Hönö Klova hamn får du uppleva hur båtarna såg ut förr i tiden, var de byggdes och hur fisket bedrevs med olika redskap.
www.fiskemuseet.se

GÖTEBORGS KONSTHALL
Adress: Götaplatsen
Göteborgs Konsthall presenterar grupp- och soloutställningar med svenska och internationella konstnärer som visar på mångfalden inom den samtida konsten.
www.konsthallen.goteborg.se

GÖTEBORGS KONSTMUSEUM
Adress: GötaplatsenVärldens främsta museum för nordisk konst innehåller en unik samling med verk av bland annat P.S. Krøyer, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch och Anders Zorn. Men ärven konstverk av Rembrandt, Rubens, Monet, Picasso och Chagall finns på plats. Museet är rankat i Guide Michelin.
www.konstmuseum.goteborg.se

GÖTEBORGS REMFABRIK
Adress: Åvägen 15
Sannolikt är Göteborgs Remfabrik den bäst bevarade arbetsplatsen från sekelskiftet i hela Skandinavien.
www.remfabriken.se

GÖTEBORGS STADSMUSEUM
Adress: Norra Hamngatan 12
Upplev historien om staden Göteborg. Studera spåren efter hur människan levde i den här delen av landet för 12 000 år sedan. Se varför Göteborg kallats ett svenskt Amsterdam.
www.stadsmuseum.goteborg.se

HASSELBLAD CENTER
Adress: Götaplatsen
På Hasselblad Center visas 5-6 fotografiska utställningar varje år från både svenska och internationella fotografer.
www.hasselbladcenter.se

IDROTTSMUSEET
Adress: Kviberg. Övre Kaserngården. byggnad 7
Idrottshistoriska samlingar i Kvibergs gamla kaserner. Museet består av OS-rum, Hall of Fame med kända profiler som Ingemar Johansson, Patrik Sjöberg och Glenn Hysén.
www.idrottsmuseet.se

LILLA ÄNGGÅRDEN
Adress: Hejderidaregatan
Möt ett autentiskt hem med inventarier från tre sekel. Lilla Änggården erbjuder också dramatiserade husvisningar under sommaren.
www.stadsmuseum.goteborg.se

MARITIMAN
Adress: Packhusplatsen 12
Vid Packhuskajen ligger världens största flytande fartygsupplevelse förtöjd med sin armada av 20 museifartyg. Här kan du lära om ubåtar, jagare, minutläggare och brandbåtar.
www.maritiman.se

MEDICINHISTORISKA MUSEET
Adress: Östra Hamngatan 11
Utställningen är uppbyggd kring olika teman och presenterar den allmänna medicinhistoriska utvecklingen i västvärlden från antiken till vår egen tid.
www.sahlgrenska.se

MÖLNDALS STADSMUSEUM
Adress: Kvarnbygatan 12, Mölndal
Beläget vid forsen i Mölndals Kvarnby ligger det lokalt kulturhistoriska museet.
www.museum.molndal.se

NATURHISTORISKA MUSEET
Adress: Slottsskogen vid Linnéplatsen,
Utställningar visar både den svenska djurvärlden och djur från världens alla hörn. Vår jords byggnad och livets historia, livet i havet, olika miljöproblem, människan som biologisk varelse och ekologins grundbegrepp är andra teman. Rankat i Guide Michelin.
www.gnm.se

NOSTALGICUM – UTSTÄLLNING OM 1950- OCH 1960-TALET
Adress: Byfogdegatan 3
Känn doften av Aqua Vera, häll upp ett glas hallonläsk som smakar som förr, sätt dig i snurrfåtöljen och bläddra i ett gammalt nummer av Hemmets Journal.
www.nostalgicum.se

RADIOMUSEET
Adress: Anders Carlssons gata 2
För alla design- och teknikintresserad som är ute efter en rejäl dos nostalgiupplevelse.
www.radiomuseet.se

RÖDA STEN KONSTHALL
Adress: Röda Sten 1
En annorlunda arena för konst, teater, musik och dans
www.rodasten.com

RÖHSSKA MUSEET
Adress: Vasagatan 37-39
Sveriges museum för mode, design och konsthantverk visar tillfälliga utställningar för alla som är intresserad av form, färg och funktion. Rankat i Guide Michelin
www.designmuseum.se

SJÖFARTSMUSEET AKVARIET
Adress: Karl Johansgatan 1-3
Sjöfartsmuseet berättar om livet under, ovan och vid vattenytan. Här finns bland annat föremål från Svenska Amerika Linien. I museets akvarium finns nordiska och tropiska havsmiljöer och dess fantastiska djur.
www.sjofartsmuseum.goteborg.se

TVÅ RUM OCH KÖK 50-TAL
Adress: Adventsvägen 1
Ett lägenhetsmuseum som vill visa vardagslivets historia under 1950- och 60-talet. Lägenheten har två rum och kök och är inredd med originalföremål.
www.kortedala.museum

UNIVERSEUM
Adress: Södra vägen 50
Nordens största science center. I ett sju våningar stora hus hittar du allt från regnskogsstigar och kluriga tankegångar till solsystem och snilleblixtar. På samma dag kan du uppleva oceanens djup, tropisk värme i djungeln och gigantiska avstånd i rymden.
www.universeum.se

VASA KONSTHALL
Adress: Läraregatan 3
En miljö som bjuder på inspiration och annorlunda upplevelser.
www.vasakonsthall.se

VINGA FYR OCH BÅK
Adress: Vinga
Gör en båtutflykt till Vinga och besök platsen där Evert Taube växte upp. Everts pappa Carl Gunnar Taube var Vingas första fyrmästare och på museet får du uppleva deras spännande historia. Flera båtutflykter anordnas till Vinga. Dessutom finns gästhamn för dem som kommer med egen båt .
www.wingavanner.se

VOLVO MUSEUM
Adress: Volvo Arendal/Arendal Skans
Visar Volvos utveckling från starten 1927 fram till idag med personbilar, lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner, motorer, flygmotorer och konceptfordon. Museet har totalt cirka 100 fordon/motorer.
www.volvomuseum.se

VÄRLDSKULTURMUSEET
Adress: Södra vägen 54
På Världskulturmuseet diskuteras globaliseringen och hur vi ser på varandra. Här upplever du en blandning av internationell arkitektur, samtidskonst, djupt allvar och spännande aktiviteter.
www.varldskulturmuseet.se

Foto: Universeum