Hållbar jul

Konstutställning – för en god sak!

Period: 15 november – 6 januari
Var: Gothia Towers hotellobby, Tower 3

Årets utställning – för en god sak, innebär att du genom röstning på de konstverk du gillar bäst bidrar till insamlingen till förmån för Räddningsmissionens arbete för socialt utsatta. Vi skänker 1 kr per röst. Av sålda verk kommer förutom 1 kr per röst, också 1000 kr av intäkten av sålda verk, att gå direkt till Räddningsmissionen.

Utställningen består av 8 konstverk av 8 konstnärer som är gjorda i 100% återvunnet material. Nedan kan du läsa om tanken om varje konsteverk. Det blir en magisk jul, kom förbi och njut!

Passa på att rösta när du är här, vinner det bidrag du röstat på är du också med i chansen att vinna av en övernattning på Gothia Towers.

 

 

Vernissage
Invigning och vernissage för årets julutställning

När: 15 november kl 17:00-19:00

Vi inviger med After Work priser i lobbybaren, Christmas Jazz på scenen och träffa konstnärerna som skapat verken.

Hoppas vi ses!

 

 

Information om konstverken samt konstnärerna

JULFRID av Karolina Palmér

Om verket:
Karolina Palmér har skapat konstverket ”Julfrid” i form av ett ”ljusbord”. Tanken bakom verket är att skapa en användbar möbel/inredningsdetalj som ger ett lugn i stressiga tider.

Röd Glimt av Elisabet Jalakas Palmén

Om verket:
Elisabeth använder gamla plåtburkar som hon hittat bland egna och vänners  sopor. Det är mycket möjligt att korkar av olika slag också kommer att pryda verket, säger hon. Valet av material är fascinationen över metall, plåtens blanka reflekterande yta. Vacker och på samma gång ett miljöproblem.

 

Beautiful Mess av Omid Ghorab

Om verket:

Jag har tänkt på det här med åldrande, slitenhet, fulhet och vackerhet. Jag får en känsla av att många har svårt för att se det vackra vi har i vår omgivning och vår vardag. Speciellt saker som är slitna och inte längre fyller någon funktion. Min största inspirationskälla har alltid varit naturens omgivning och olika materiella objekt som har åldrats. Varje objekt har någon historia att berätta och för mig är det viktigt att visa att åldrande, slitna och ibland ”fula” saker har en inre skönhet. Oreda och slitenhet kan vara något vackert ” Beautiful Mess”

Jól av Eva Lindegren

Om verket:
Julfirandet har blandats med olika influenser och innehåll sedan firandet startade för väldigt längesedan. Med skulpturen har jag försökt att göra en symbolisk och historisk sammanfattning av julen; från medeltid, till nutid. Tanken är att skulpturen skall skapa nyfikenhet kring julens historia, men även ta oss fram till nutid och ställa oss själva några frågor. Vad är det för kedja som länkar oss samman vid jul idag? Finns det en länk mellan dåtid och nutid?

Utblick av Lars Sandgren

Om verket:
Jag ville göra en människofigur som var uttrycksfull och enkel i formen, i ett modernt återvinningsbart material,aluminium.

Upplevelsen av materialet ville jag skulle vara det lite råa, med grov ytstrukur. När det gäller motivet kom jag att tänka på den antika etruskfiguren ”ombra della sera” som intresserat mig sedan lång tid.

Långa,smala figurer, med ett lite sorgset vemodigt uttryck. Jag har också blivit inspirerad av Giacomettis formspråk som påminner om etruskernas långsmala figurer.

UPPHITTAT: Box 1, Box 2, Box 3 av Joakim Stampe

Om verket:

Sedan lång tid tillbaka arbetar jag med material som jag finner i containers, källarförråd eller i second hand butiker. När jag har hittat eller köpt något för en billig slant så handlar det om att låta idén leta upp det materialet som den vill födas i, omvandlas i, transformeras till och på något sätt återväcka materialets status, och utnämna det till konst. Hela min ateljé är fylld av funnet material.

Trädgårdsmästaren av Chuyia Chia

Om verket:
En övergiven planteringskruka som stått i trädgården övervuxen av ogräs från många somrar, översnöad under många vintrar. Hon (krukan) har bevittnat stora förändringar och förvandlingen av trädgården under många år. När konstnären letade efter skatter i trädgården, fann hon denna vackra kruka där årstiderna tecknat strukturer och mönster över krukans yta. Jag kallar henne ”Trädgårdsmästaren” som under många år sett efter trädgården, bevittnat allt liv som pågår dag som natt, och som återspeglas i krukans yta. Konstnären använder strukturen och det naturliga mönstret, för att hitta dess egna liv och form, återanvänder krukans åldrande och rynkor” till estetik och skönhet, genom montering, beröring och målning.

Kärlek under skydd av Faruq Omer

Om verket:
Skulpturen föreställer kärleken mellan en man och en kvinna. De har en bevakare, som skyddar deras kärlek.