Stommen på plats

Gothia Towers två torn ska förbindas av en glasbro

Imorse mellan 04.00 och 06.00 lyftes stommen på plats mellan de två hotelltornen – ett av de svåraste och mest komplicerade byggmomenten i Gothia Towers historia. En 24 meter lång och 25 ton tung stomme av stål har lyfts på plats och monterats fast på en höjd av 55 meter över marken. Byggkranen som användes vid lyftet är en av Nordens största byggkranar.

Nu när stommen är på plats ska väggar, tak och delar av golvet kläs med glas. Det arbetet tar ett par månader och stommen blir så småningom en glasbro varifrån man, på 55 meters höjd, ser rakt ner till marken när man går mellan tornen.
– Det var riktigt spännande att se den specialbyggda lyftkranen lyfta stommen på plats. Framför allt eftersom det, rent byggtekniskt, är ett oerhört komplicerat moment, men även eftersom glasbron så tydligt markerar vår expansion. Framtiden ser mycket ljus ut, säger Petter Ullberg, vd på Gothia Towers

– Lyftet och monteringen gick helt enligt plan idag. Bron kommer att vara klar i sin helhet under september, säger Peabs projektchef Patrik Svens.

Det nya Gothia Towers kommer när det står färdigt vid årsskiftet 2014/2015 bestå av tre torn och vara norra Europas största helintegrerade hotell- och mötesplats med unikt cityläge i centrala Göteborg. Det befintliga East Tower byggs just nu på med sex våningar och får totalt 25 våningar. Samtidigt byggs ett helt nytt tredje torn som också förbinds med en glasbro. Nu är alltså den första stommen till glasbron på plats mellan det första och andra tornet. Den andra stommen kommer att lyftas på plats först i slutet av 2014 då stommen till det tredje tornet börjar bli färdigt. Det tredje tornet blir även Göteborgs högsta husbyggnad.

För foton, klicka här >>

För mer information, vänligen kontakta:
Petter Ullberg
, vd på Gothia Towers och vice vd på Svenska Mässan
Tel: 031-708 80 00
Mobil:0708-80 80 01
Mail: petter.ullberg@gothiatowers.com