Sommelier-SM

Jonas Hellman – 3:a i SM

Restaurang Heaven 23:s sommelier Jonas Hellman tog en fin 3:e plats i Sommelier-SM som hölls förra helgen (30 januari).
– Jag grämer mig lite – jag var snubblande nära en 2:a plats. Samtidigt är jag otroligt nöjd med min insats, säger Jonas Hellman.

Heaven 23:s sommelierer: Maximilian Backman och Jonas Hellman.

Under mässan Sommelierernas Dag (den elfte i ordningen) på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg söndagen 30 januari, arrangerades också SM i Sommellerie 2011.

Detta var första gången Jonas tävlade med sina sommelierkunskaper.
Hur var det?
– I början var jag såklart jättenervös, men det släppte efterhand. När jag gick upp i finalen försökte jag att tänka bort publiken och juryn och göra ungefär som jag gör på jobbet, säger Jonas Hellman.

Tredjeplatsen betyder att Jonas ska representera Sverige i Nordiska Mästerskapen i Sommellerie. Egentligen är det vinnaren samt andrapristagaren. Men då Totte Steneby, som vann finalen, tidigare har tävlat i NM och vunnit får han inte delta i tävlingen igen. Därför kommer Jonas Hellman att representera Sverige.
– Det är otroligt spännande och ska bli jättekul. Jag känner mig rätt trygg och jag är övertygad om att jag kommer att prestera bättre på de Nordiska Mästerskapen än jag gjorde under SM, säger Jonas Hellman.

Jonas Hellman har arbetat på Gothia Towers restaurang Heaven 23 sen oktober förra året. Bland tidigare arbetsplatser kan nämnas 28+, Avenyn 1 och den lilla vinbaren Barrique.
Vad är det som lockar dig att arbeta på Heaven 23?
Här finns härliga människor och alltid mycket att göra, säger Jonas Hellman.

Vad gör dig till en så bra sommelier?
– Intresset! Vin och mat är ju även min stora hobby. Dessutom älskar jag att ge bra service, det ger mig en kick.

Namn: Jonas Hellman
Ålder: 33år
Bor: Linnéstaden
Motto: Stressa inte – njut av ett gott glas istället.
Viktigast att veta om vin: Det är faktiskt bara jäst druvjuice… fast med ett otroligt djup, smakrikedom och känsla.

Totte Steneby från Vinbaren på Gondolen i Stockholm segrade före Fredrik Horn från Operakällaren i Stockholm. Jonas Hellman från Heaven 23 i Göteborg kammade hem 3:e plats.