Byggnationen

Gothia Towers bygger tredje tornet!

Gothia Towers bygger nu sitt tredje torn och bygger samtidigt på det befintliga East Tower. Allt skall vara klart under andra halvåret 2014 och då ökar antalet hotellrum med drygt 500 till 1 200.
– Bygget sker i två etapper, redan sommaren 2013 invigs mittentornet “Gothia Tower”, dvs nuvarande East Tower, som byggs på med sex våningar, säger Petter Ullberg, vice VD och hotellansvarig på Svenska Mässan.

Så här kommer Gothia Towers att se ut när byggnationen är klar.

Förutom ett 50-tal exklusiva rum inryms även i mittentornet en wellnessavdelning med tre bassänger, gym, bastu och hamam. Tredje tornet, det nya East Tower, blir 29 våningar högt och får drygt 450 rum. Invigning beräknas till andra halvåret 2014. 

Göteborgs högsta hus
Antalet rum ökas med drygt 500. Det nya hotellet disponerar därmed över 1 200 rum, vilket gör det till ett av de fem största i Europa. Gothia Towers tredje torn blir 100 meter högt och därmed Göteborgs högsta hus.

Göteborg störst i Europa med unik mötesplats
Gothia Towers är en del av Svenska Mässan. Byggnationen innebär att Göteborg och Svenska Mässan får Europas största helintegrerade hotell-, mäss och konferensanläggning när bygget är färdigt.
– Utbyggnaden skall ta oss in i den internationella mötesbranschens absoluta elit. Och när vi nu beslutat att göra den här investeringen i miljardklassen blir det den överlägset största som Svenska Mässan gjort, konstaterar Roger Holtback, ordförande i Svenska Mässans Stiftelse och fortsätter:
– Den främsta anledningen är att ge Svenska Mässan förutsättningar att på allvar ta upp konkurrensen om kongresser och events på global nivå.

Carin Kindbom, VD och koncernchef för Svenska Mässan, ser det nya hotellet som en förstärkning för hela Göteborg.
– Avsikten är att växa kraftigt på mötessidan, framhåller hon.
– Utbyggnaden är nödvändig för att lyfta mötesplatsen Svenska Mässan till den högsta divisionen.
Carin Kindbom ser en stor potential, främst för internationella kongresser.
– Vi har haft en fantastisk utveckling i det segmentet. 2010 var ett verkligt toppår med över 330 000 konferenspersondagar. Med ett av Europas största hotell integrerat i vår anläggning räknar vi med att årligen locka ännu fler kongresser, ännu fler utländska besökare. Till glädje för alla hotell, liksom för restauranger, shopping, transportföretag och liknande i Göteborg.

Allt under ett tak
Svenska Mässans integrerade affärsmodell, där alla delar – mässor, möten, hotell och restauranger – drivs i egen regi är en viktig framgångsfaktor.
– Konceptet gör att vi kan ta ett heltäckande ansvar för våra gästers vistelse, samtidigt som de olika affärerna skapar synergier inom koncernen, säger Carin Kindbom och fortsätter:
– Allt under ett tak innebär också att vi sparar tid för delegater, som ofta har ett späckat schema. Att slippa lägga tid på transferresor är ett trumfkort för oss vid besluten om var en kongress ska placeras.

Svenska Mässan och Gothia Towers har närmast unika förutsättningar.
– Vi ligger dessutom mitt i staden, mitt i evenemangsstråket, med gångavstånd till allt. Därmed har vi allt som krävs för att ta upp kampen om de största evenemangen.

Bygget startade i september i år.

FAKTA – Nya Gothia Towers
– Hotellet får drygt 1 200 rum
– Tillkommande yta: 40 000 m2
– Nya tornet blir 100 meter, enbart Lisebergstornet (116 m) är högre i Göteborg
– Nuvarande East Tower byggs på till en höjd av 82 meter
– 77 meter höga West Tower, som idag är högst, blir lägst
– De tre tornen binds samman med inglasade broar, 55 meter över mark
– Tolv nya möteslokaler skapas, samt ett flertal lounger, “breake out-rooms” etc
– Sju möteslokaler får panoramafönster på 28:e våningen, 82 meter upp
– Fyra nya restauranger och en festvåning för 300 personer på 29:e våningen
– Wellnessavdelningen får en utskjutande bassäng, 49 meter över markytan – Det nya tornet får tio hissar, alla tornen får utanpåliggande panoramahissar
– Hela hotellet certifieras enligt den internationella miljöstandarden BREEAM

Vill du veta mer? Kontakta:
Petter Ullberg, tel: 0708-80 80 01, Roger Holtback, tel: 0705-486818 eller Carin Kindbom, tel: 0708-80 80 00.