Nu invigs Europas största helintegrerade mötesplats - i Göteborg

Nu står den klar: Europas största helt integrerade mötesplats med cityläge. På lördag 6 december är det dags för invigning. Med de tre tornen och alla nya resurser ska Svenska Mässan och Gothia Towers ta upp kampen om de riktigt stora evenemangen. På global nivå.

Sedan i mitten av november har hotellgäster kunnat boka rum i Gothia Towers nybyggda tredje torn, mittemot Liseberg. Den 6 december invigs hela anläggningen med pompa och ståt – och fattas bara annat: det handlar om en investering på 1,2 miljarder kronor, Svenska Mässan-koncernens största genom tiderna.
– Hela satsningen syftar till att skapa tillväxt i vår verksamhet och vi kan glädjande konstatera att orderläget för 2015 ser bra ut, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan. Vi går nu in i ett år med en helt ny och högre kapacitet och räknar med flera hundra tusen fler besökare 2015. Vi kommer därmed troligen att för första gången omsätta mer än en miljard kronor nästa och kommande år.

Detta bäddar också för nyanställningar. Den miljardsatsning som gjorts bedömer man kommer att generera cirka 100 nya arbetstillfällen, främst inom hotellsektorn.

Högsta huset

Det nya Tower 3 har 29 våningar, är 100 meter högt och därmed Göteborgs högsta hus. Tillsammans med påbyggnaden av mittentornet, ny entré, nya restauranger, utvidgad lobby med mera, har en unik mötesplats tagit form.
– Vi har bestämt oss för att ta en position. Vi vill bli den mest attraktiva mötesplatsen i Europa genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen, säger koncernchefen Carin Kindbom.

Men avsikten med miljardinvesteringen är inte bara att locka internationella stormöten. Det handlar om att adressera fler kundsegment, såväl större som mindre möten, mässor och events, om att bredda koncept och utbud.
– Vi vill skapa en dynamisk mötesplats. Vår ambition är att möta de varierande behoven och önskemålen från kunder och besökare: från det enkla till det mest påkostade.

Ambitionen: ökade flöden
De största mäss- och mötesprojekten fyller det egna hotellet och många andra hotell i Göteborg. Samspelet med staden är viktigt.
– Vår betydelse för besöksnäringen ska inte underskattas. För varje krona som spenderas i vår verksamhet, spenderas ytterligare två i staden, påminner Carin Kindbom.

Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan
Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan

Avsikten med utbyggnaden är att öka dessa flöden. Bland annat genom att vända sig till VIP-segmentet med femstjärniga Upper House högst upp i mittentornet. Liksom den lyxiga spaanläggningen i samma torn.

Carin Kindbom lyfter också fram den nya showarenan The Theatre.
– Att få uppleva en högklassig show innebär kanske att besökare kommer en dag tidigare eller stannar en natt längre. Det tjänar hela staden på!
När det inte pågår någon show kan The Theatre-lokalen, som är fylld av tekniska finesser, utnyttjas för bl a företagsevent.
– Det är ytterligare ett av de segment vi vill utveckla. Vi har möjligheter att förädla event, skapa en företagsimage, erbjuda kunden både upplevelser och överraskningar som man inte kan få i en traditionell möteslokal.

”Ett rejält kliv uppåt”
Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co, understryker den nya mötesanläggningens betydelse för staden:
– Den är efterlängtad. Med tredje tornet tar Göteborg ett rejält kliv uppåt som mötesstad, säger hon.
– Att kunna erbjuda en anläggning av hög internationell klass som ligger på gångavstånd till allt staden har att erbjuda i form av kultur, nöjen och shopping är det inte många som kan matcha.
– Det är med tillgänglighet, helhetslösningar och hållbarhet vi kan hävda oss i konkurrensen.

Fakta- Det nybyggda Tower 3 har 450 hotellrum.
– Total rumskapacitet är nu 1 200 rum, vilket gör Gothia Towers till ett av Europas fem största hotell.
– Två hela våningsplan i Tower 3, våning 2 och 28, upptas av konferensrum.
– På 29:e våningen, 100 meter upp i luften, finns festvåningen Imagine.
– Twentyfourseven, dygnet runt-öppet restaurangcafé, har öppnat i bottenplanet.
– Gothia Avenue, ett 262 meter långt inomhusstråk genom den nya hotellobbyn, förbinder Korsvägen med Liseberg och Focus.
– I investeringspaketet ingår också Upper House, femstjärnigt hotell med prestigerestaurang och exklusivt spa i övre delen av mittentornet samt en ny internationell showarena, The Theatre.
– I anläggningen finns nu åtta restauranger, fem barer, ett 60-tal möteslokaler i olika storlekar, kongresshall för 1 500 deltagare och modernt utrustade mässhallar på totalt 41 000 kvadratmeter.