Hushummern Evert

Hej!

Jag heter Evert och är som du kanske redan gissat en hummer. De kallar mig Gothia Towers hushummer och det gillar jag – inte alla som får bli hushumrar! Jag bor här i mitt saltvattenakvarie på restaurang West Coast.
Jag väger cirka 4 kg vilketär rätt mycket med hummermått mätt. Med mina närmare 25 år är jag väl att betrakta som medelålders och i grund och botten är jag dansk. Min absoluta favoriträtt är blåmusslor – grymt gott, men även räkor och torsk funkar fint. Dessa delikata rätter brukar serveras en gång i månaden vilket är perfekt – man ska inte stressa i sig maten.

Någon hummerkompis till mig är inte aktuellt – jag är inte så sugen på att dela mitt akvarium, allra minst med en annan hummer! Jag trivs bättre själv, så jag kan ha det lugnt och skönt och titta på gästerna.

Hälsningar Evert

Hummerfakta:
  • En vuxen hane ömsar i regel skal varje år och ökar då 15 mm i längd. Hon ömsar normalt skal vartannat år.
  • En hummer kan bli minst 60 år.
  • Hummern blir 22-70 cm lång och kan väga upptill 3-5 kg även om det är relativt ovanligt med humrar över 1 kg.
  • Den ena klon är grövre än den andra och används bland annat till försvar och för att krossa snäckor och liknande. Den andra klon är mycket slankare och mer lättmanövrerad, en ”saxklo”.
  • Hummern förekommer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Hummern föredrar hårda bottnar på grunt vatten och vill gärna ha en liten grotta eller liknande som den kan vara i.