Ang. WWF:s rödlistning av nordhavsräkor

Så här skriver WWF i sitt pressmeddelande:

WWF:s fiskguide 2014: Rött ljus för västkusträka och stenbitsrom
”Läget för nordhavsräkan har försämrats och den får rött ljus i WWF:s nya konsumentguide för fisk och skaldjur. Också stenbitsrom och tonggol-tonfisk blir röda. Bläckfisk är en ny art i årets fiskguide som får gult ljus medan pilgrimsmusslan blir grön om den är handplockad.
– Vårt mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Att vi nu måste räkna bort våra färska räkor på fredagskvällen är ett misslyckande för svensk fiskeförvaltning i Skagerrak och Kattegatt. Det är märkligt med tanke på att Sverige vill vara drivande när det gäller ett hållbart fiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF

Nordhavsräkan blir nu rödmärkt överallt utom i Barents hav. “Det är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet, otydlig förvaltning och kontroll som ligger bakom…..”
Kritiken som riktats från Internationella havsforskningsrådet, ICES, mot svenska räkfiskare är att de slänger tillbaka små räkor i högre grad än vad som sker i Danmark och Norge.
WWF uppmanar till konsumtion av MSC-certifierade produkter, så det bör poängteras att MSC-certifierade räkor givetvis inte omfattas av rödlistningen.
Det norska räkfisket i Barents Hav är redan MSC-certifierat. Även det sydnorska och danska fisket är väl förvaltade, utkastförbudet respekteras där väl. Det finns en långt framskriden ansökan om certifiering av räkfisket av danska båtar. Det sydnorska fisket har också initierat processen mot MSC-certifiering.
Det grönländska och kanadensiska räkfisket är MSC-certifierat vilket innebär att den råvara vi köper är MSC-märkt.

HANDSKALADE RÄKOR
Merparten av råvaran till Gothia Towers handskalade räkor är redan MSC-certifierad, hämtad från Nordvästatlantens rika bestånd. Den mindre del av råvaran som ännu inte är MSC-certifierad, kommer från samma fångstområde (Nordvästatlanten FAO 21), men är fiskad av icke-msc-certifierade båtar.
Vår leverantör Feldts fasar ut den råvara som är icke-MSC och trycker på för att resterande båtar skall genomgå MSC-certifiering. All råvara till Gothia Towers är MSC-märkt från och med 2014-02-11.
Ovanstående information har inhämtats av vår leverantör Feldts fisk & skaldjur AB